Hlavní obsah

V rekonstruovaném zámku v Doksech se v pondělí otevře knihovna

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V areálu rekonstruovaného zámku v Doksech na Českolipsku se v pondělí otevře městská knihovna. O týden později přivítá návštěvníky také Muzeum Čtyřlístku, které se do zrekonstruovaných prostor přestěhovalo v závěru loňského roku.

Článek

„Dál se pracuje na nové prohlídkové trase. Vedení města věří, že ji bude moci představit na konci června,“ řekla starostka Eva Burešová.

Sedmihektarový areál v hodnotě 18 milionů korun získaly Doksy v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro zchátralou památku neměl využití. Město otevřelo zámek veřejnosti, pořádá tam různé akce a na podzim 2017 zahájilo rozsáhlou obnovu. Zatím stála zhruba 93 milionů korun, velkou část se podařilo podle Burešové získat z evropských fondů. Práce pokračují, dokončit je třeba obnovu střechy, nádvoří i cest. „A až zachráníme střechu, tak se pustíme určitě do fasády,“ podotkla starostka.

Nyní pokračují práce na dokončení interiérů ve dvou patrech, kde bude prohlídková trasa věnovaná rodu Valdštejnů, kteří na zámku žili od roku 1680 do roku 1945. „Položili základ pro hospodářský rozvoj naší oblasti, protože díky nim tady vede železnice, vznikly úžasné obory, byla založena vysoká lesnická škola a zároveň položili základ pro cestovní ruch,“ uvedla městská historička Renata Mauserová. Každá místnost bude mít jiné téma. Peníze na tuto část rekonstrukce získaly Doksy díky společnému projektu s německým městem Bad Muskau.

Zámek v Doksech založil zřejmě koncem 16. století Jan z Vartenberka. P bitvě na Bílé hoře musel ale uprchnout ze země a jeho zkonfiskovaný majetek koupil Albrecht z Valdštejna. Zámek rodu patřil až do roku 1945. Po druhé světové válce ho využívala armáda a od roku 1963 zemědělské učiliště. Poslední studenti zámecké prostory opustili před osmi lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované