Hlavní obsah

V říjnu bude až 8500 nakažených denně, očekává Prymula

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Reklama

Současné reprodukční číslo je 1,24. Pokud by se zvýšilo jen nepatrně – na 1,4 –, s ohledem na počet nakažených by to znamenalo v druhé polovině října až 18 tisíc případů denně. Nová opatření mají ale číslo R naopak snížit.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že v první půlce října bude přibývat přibližně 4500 nových případů nákazy koronavirem denně. Ve druhé polovině měsíce by to mohlo být až 8500 denně.

Šíření nákazy covidem-19 tak bude dále narůstat, protože číslo R – reprodukční číslo udávající, kolik lidí každý pozitivní dál nakazí – je stále nad hodnotou 1.

„V tuto chvíli se odhad hodnoty reprodukčního čísla pohybuje někde kolem 1,24 s intervalem spolehlivosti mezi 1,14 a 1,34,“ popsal ministr.

Ještě nedávno vystoupalo až na hodnotu 1,6. Daří se ho tedy snižovat. Aby počet nově nakažených ale začal klesat, muselo by R mít hodnotu méně než 1. Pokud by naopak R vystoupalo na hodnotu 1,4, znamenalo by to ve druhé polovině října kolem 18 000 nových případů denně.

Volná čtvrtina lůžek

Vysoké počty nakažených by podle ministra Prymuly znamenaly velkou zátěž na zdravotnický systém, zejména vysokou obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče.

„My jsme v pozici, kdy náš zdravotnický systém má doopravdy poměrně slušnou rezervní kapacitu. Ovšem při nárůstech, které by tady byly při vyšších reprodukčních číslech, by se každý systém dostal do situace, kdy potřebuje další a další lůžka, a ta už by nemusela být,“ řekl Prymula.

Z diagnostikovaných případů čeká přibližně 4,7 % lidí hospitalizace, těžký průběh má asi 11 lidí z tisíce. Nákaza už se ale dostala i do ohrožených skupin. 10,1 % nakažených je starších 65 let, 4,3 % nakažených spadají do kategorie 75+.

Foto: MZČR

Skoro 60 % nakažených jsou muži.

Šéf klinické skupiny ministerstva Vladimír Černý uvedl, že ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 1134 pacientů s covidem, na jednotkách intenzivní péče je 192 z nich.

Lůžka ARO a JIP jsou v celém Česku volná z 24 procent, a pokud jde o standard s kyslíkem, tak je volných 28 procent. Pacienti s covidem tvoří pouze 4,6 % všech pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Foto: MZČR

Lůžka na ARO a JIP jsou obsazená ze tří čtvrtin.

„Zatím ve většině nemocnic není nutné omezovat elektivní necovidové péče,“ řekl Černý. Dostatečná kapacita je zatím u ECMO, což je přístroj, který umožňuje dočasně nahradit funkci plic a srdce. Těch je 87 procent volných.

Nákazu má 14 % z testovaných

Denní záchyty nákazy při testování překročily 14 % a ani velký počet provedených testů, tedy přes 20 tisíc denně, toto číslo nesnižuje. Na začátku epidemie byl přitom poměr nakažených pouze kolem 3 %.

„Vidíme tady jasný komunitní charakter šíření, který vychází v různých lokalitách, nicméně v Praze nebo středních Čechách už je poměrně zřejmě dominující,“ popsal epidemiolog.

Ministerstvo příští týden představí další strategii k onemocnění covidem-19. Ta má obsahovat seznam případných opatření podle vývoje nákazy. Prymula také slíbil, že ministerstvo zveřejní všechna data o epidemii, u kterých to bude možné.

Reklama

Doporučované