Hlavní obsah

V Roztokách u Jilemnice skončila po dvou letech rekonstrukce hlavní silnice

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Roztokách u Jilemnice na Semilsku skončila po dvou letech rekonstrukce krajské silnice třetí třídy. Projekt patřil letos k největším silničním stavbám v kraji.

Článek

Liberecký kraj použil peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Rekonstrukce necelých pěti kilometrů silnice stála přes 125 milionů korun. Důvodem vysokých nákladů byla náročnost stavby, řekl při dnešním otevření silnice ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Práce na stavbě začaly v polovině loňského roku. Součástí projektu byla rekonstrukce dvou mostů, které museli stavbaři zdemolovat a postavit nové. „V rámci rekonstrukce proběhla i výstavba 35 propustků a deseti opěrných zdí, součástí stavby byla také výstava 700 metrů dešťové kanalizace,“ doplnil Sviták. Rekonstrukce silnice v Roztokách podle něj nebyla jediným projektem v oblasti, pracuje se také na silnici v nedaleké Mříčné. „Ta by měla být hotová v prosinci,“ dodal.

Roztoky začaly s Libereckým krajem o rekonstrukci silnice jednat před šesti lety, náročná byla podle starosty Osvalda Süsse (NEZ) už sama příprava projektu a nutná majetková vypořádání. „Podařilo se to, a jsem tomu rád. Obec financovala veškeré chodníky, autobusové zastávky v počtu asi deseti, veřejné osvětlení, části kanalizací a vjezdy,“ řekl starosta. Na projekt za více než 20 milionů korun získala obec dotaci ze SFDI.

Liberecký kraj má letos v rozpočtu na opravy a rekonstrukce svých silnic druhých a třetích tříd zhruba 700 milionů korun, z toho asi 200 milionů z vlastního rozpočtu, zbytek z evropských a státních dotací. Je to zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy šlo do krajských komunikací bezmála 930 milionů korun. Od roku 2006 investoval Liberecký kraj do obnovy svých komunikací druhých a třetích tříd i díky státním a evropským dotacím přes devět miliard korun. Jejich stav se postupně zlepšuje, 39 procent komunikací je ale stále v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu.

Reklama

Doporučované