Hlavní obsah

V Rusku odmítají přeplněné nemocnice pacienty v kritickém stavu

Svět bez obalu: V Rusku roste strmě počet nakažených koronavirem. Tamní nemocnice jsou přeplněné a musí odmítat další nemocné. Pacienti, kteří čekali na operace, tak nyní nevědí, kdy je podstoupí.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Počty nově nemocných s covid-19 v Rusku stále rostou, tamní nemocnice nemají na jiné pacienty kapacitu. Řada z nich přitom čeká na nezbytné či plánované zákroky.

Článek

Jevgeniji Fedorovovi je 80 let. Leží v petrohradské nemocnici s maligním nádorem kostní dřeně. Měl jít na operaci, ale kvůli pandemii koronaviru byl celý rozvrh operací zrušen.

„Říkali: Když všechno půjde dobře, váš dědeček bude zase moci chodit. On se nemůže pohybovat, a to ani na kolečkovém křesle. Kdyby šel na operaci včas, mohl by ještě chodit a žít normálním životem,“ svěřila se reportérům RFE/RL Fedorovova vnučka. „Jeho stav se mezitím zhoršil. Přesto nám řekli, že ho teď operovat nemohou. Dědeček nyní leží na jednotce intenzivní péče. Lékaři se ho snaží stabilizovat, ale už je tam čtvrtý den a pořád se to nedaří,“ dodává.

Z jedné moskevské nemocnice se stalo centrum pro léčení covid-19. Všichni ostatní pacienti, kteří trpí rakovinou nebo třeba cystickou fibrózou, jsou odmítáni.

„Naši pacienti tady už nemohou být hospitalizováni. Musíme je přesouvat do náhradních nemocnic, kde přitom na jejich léčbu nejsou specializovaní,“ popisuje současný stav jedna z lékařek.

Její slova potvrzuje další zdravotník: „Žloutenka je infekční nemoc, takže ji léčí ti samí lékaři, co se nyní starají o pacienty s covid-19. Lékař jim teď často říká: Potřebujete urgentní léčbu, ale my tu teď pro vás nemáme místo.“

Podívejte se na celou reportáž v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované