Hlavní obsah

V Sýrii vyrůstá generace ztracených dětí, která chce umřít

Malí Syřané bojují s posttraumatickým stresem.

 

Reklama

S dětmi hovořila organizace Save the Children. Zjistila, že velká většina z nich trpí posttraumatickým stresem. Doléhají na ně dlouhé roky bojů.

Článek

Válka v Sýrii vytváří novou ztracenou generaci. Týká se hlavně dětí žijících ve válečném prostředí. V místech neustálého bombardování a tvrdých bojů žijí v Sýrii podle odhadu nejméně tři miliony dětí.

Podle výpovědí dětí zjistila organizace Save the Children, že mnoho z nich čelí psychickým onemocněním. Mimo jiné byly zaznamenány i případy, kdy se nezletilí pokusili o sebevraždu. Podle výpovědí si některé děti přály být nemocné, aby se mohly dostat do nemocnice, kde budou mít dostatek jídla. Některé ze syrských dětí vypověděly, že chtějí umřít, aby mohly jít do nebe a být v teple, jíst a hrát si.

Z průzkumu organizace mimo jiné vyplynulo, že 80 procent syrských dětí je agresivnějších a zhruba 70 procent trpí symptomy posttraumatického stresu, jako je například počůrávání nebo poruchy řeči. Zpráva je založena na rozhovorech se 450 dětmi, dospívajícími i dospělými v sedmi ze 14 syrských guvernorátů.

„Riziko ztracené generace nikdy nebylo větší. Děti jsou traumatizované a vystavené extrémnímu stresu v době, kdy se utváří jejich psychika. Následky pro další život mohou být trvalé a nezvratné,” uvedla psycholožka Marcia Brophyová, poradkyně organizace Save the Children pro Blízký východ.

Válka v Sýrii, která trvá více než šest let, si vyžádala již 350 000 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Doporučované