Hlavní obsah

V Teplicích bude zbourána ruina zvaná dům hrůzy, přespávají v ní bezdomovci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Teplicích bude ještě letos zbourán zchátralý objekt v Mlýnské ulici. Řekl to na pondělním zasedání zastupitelstva architekt Petr Sedláček, který představil záměr obnovy obytné čtvrti v tomto místě.

Článek

Vlastníkem pozemků je nově podnikatel Jaroslav Třešňák, pro kterého Sedláček pracuje. V chátrající budově přezdívané dům hrůzy přespávají desítky lidí bez domova.

Soud určil v roce 2019 po letech sporů, komu pozemky pod torzem budovy a v jejím okolí patří. Od určeného vlastníka Třešňák podle Sedláčka pozemky koupil. Objekt měl sloužit lázeňským účelům, ale nebyl nikdy dostavěn, bezdomovci v něm přespávají léta. „Myslím, že do konce prázdnin to bude pryč,“ řekl v pondělí Sedláček. „Zbourat ten dům z hlediska technického není problém,“ uvedl.

Sociální odbor se podle primátora Hynka Hanzy (ODS) bude věcí zabývat. „Předpokládám, že se to bude řešit. Těch lidí tam žije poměrně mnoho desítek,“ uvedl Hanza. „Ti lidé jsou teď na ulici a v domě, pak se octnou na ulici a na ulici,“ řekl. „Na druhou stranu jsou svéprávní a mohou o svém životě rozhodovat, jestli se někam přesunou, do jiné lokality našeho města, do jiného města. Samozřejmě ten stav, který tam dneska je, netěší nikoho, kdo v tomhle sále sedí. Pokud je šance ten stav nějakým způsobem změnit, tak je to správně,“ zdůraznil Hanza.

Mlýnská ulice spojuje dvě lázeňská území ve městě. Cílem záměru je podle Sedláčka obnovit tuto část města. „Chceme z vředu města vytvořit místo pro nadechnutí se,“ řekl Sedláček, který představil vizualizaci záměru, jehož součástí je například vybudování lávky mezi Havlíčkovými sady a čtvrtí Letná. Stavět by se měla nová obytná čtvrť s až 300 byty po etapách.

Loni na podzim Sedláček zastupitelům představil podobu hotelu Hilton, který chce postavit v centru lázeňského města společnost JTH Group podnikatele Jaroslava Třešňáka. Projekt počítá s desetipatrovým objektem, jehož součástí bude kongresové centrum. Hilton má v České republice hotel zatím pouze v Praze. Budovu chce firma postavit na náměstí Svobody na místě bývalého Telecomu.

Reklama

Související témata:

Doporučované