Hlavní obsah

V umělecké škole Zámeček v Plzni vznikl náhrobek malíře Šímy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kopie náhrobku malíře Josefa Šímy, jednoho z nejvýznamnějších představitelů české malířské avantgardy, vznikla v plzeňské Střední umělecko-průmyslové škole Zámeček.

Článek

Asi dvousetkilogramová stéla z matné žuly se přesune na Šímův hrob na hřbitově v Thiais u Paříže. Od Šímova narození uplyne letos 130 let, řekla dnes ČTK iniciátorka projektu Eva Bednářová ze Zámečku. Dnes zde absolvent školy Daniel Doležal náhrobek vybarvením nápisů dokončil.

Šíma v Paříži žil a tvořil téměř půl století, zemřel tam v roce 1971. Ve světě je znám pod jménem Joseph Sima, jako významná osobnost moderního umění. Jeho díla patří do špičky českého aukčního žebříčku.

Ještě koncem 90. let minulého století měl Šímův hrob v Thiais náhrobek, nyní ale celý hrob není ani patrný. Díky fotografii soukromého badatele, který se věnuje mapování hrobů slavných osobností, mohli na Zámečku vytvořit kopii náhrobku. Je to prostý kvádr s nápisem Joseph Sima a s daty umělcova narození a úmrtí.

Bednářová, která na škole učí, uspořádala pro studenty před časem zájezd do Paříže, navštívili i hřbitov s místem posledního Šímova odpočinku. Při pohledu na prázdné místo vznikla myšlenka vytvořit kopii malířova náhrobku. Po dlouhých jednáních se to ve spolupráci s Češkou, která učí ve Francii na univerzitě a s pomocí české ambasády ve Francii podařilo.

Na cestu do Francie se měla kopie náhrobku z Plzně vydat koncem února, aby byla na hřbitově osazena a při výročí Šímova narození 19. března slavnostně odhalena. Vzhledem k epidemii koronaviru se ale slavnostní odhalení posune na léto, kdy 24. července uplyne 50 let od Šímova úmrtí.

Umělecká škola se ale Šímovi nevěnovala jen vytvořením náhrobku. Osobnost malíře se odrazila i v dlouhodobějším projektu Šímovský rok na Zámečku, v němž studenti a žáci základní umělecké školy tvořili díla inspirovaná Šímou.

Reklama

Doporučované