Hlavní obsah

V Ústeckém a Plzeňském kraji budou někteří praktici on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV) spustila v Ústeckém a Plzeňském kraji projekt praktických lékařů on-line. Cílem je zajistit zdravotní péči mimo jiné lidem z odlehlých míst.

Článek

Pojištěnci ZPMV starší patnácti let, kteří hledají praktického lékaře, se mohou zaregistrovat u lékařů klinik EUC ve velkých městech. Komunikovat s ordinací budou pomocí digitálních technologií. V Plzni registrace fungují od konce ledna, v Ústeckém kraji bude služba dostupná na EUC Klinice Ústí nad Labem od 15. března. „Věříme, že projekt Můj praktik online pomůže zejména těm, kteří dosud nenašli vhodnou ordinaci v blízkosti svého bydliště nebo jsou nuceni kvůli běžným úkonům dojíždět k lékaři příliš daleko,“ uvedl ředitel ZPMV David Kostka.

Pojištěnci navštíví fyzicky nového praktického lékaře pouze na začátku při registraci, a pak jen tehdy, pokud to bude vyžadovat jejich zdravotní stav. V ostatních případech bude pacient moci konzultovat řadu běžných úkonů s lékařem z domova.

Každý všední den od 08:00 do 18:00 může pacient on-line konzultovat s praktikem svůj zdravotní problém, nechat si vystavit e-recept, e-žádanku na vyšetření covid-19 nebo ukončit e-neschopenku. Po registraci a vyplnění formuláře se žádostí o konzultaci se lékař ozve pacientovi nejpozději do dvou hodin.

Vyšetření je zaznamenáno do zdravotní dokumentace pacienta. „Distanční zdravotní péči se v naší zdravotnické skupině věnujeme již několik let. Telemedicínu vnímáme jako reálnou alternativu k fyzické návštěvě lékaře. Tento trend se postupně prosazuje na všech vyspělých zahraničních trzích. Pro pacienty se tímto způsobem významně zvyšuje dostupnost zdravotní péče a posiluje kvalita zdravotnictví jako celku,“ uvedl ředitel zdravotnické skupiny EUC Václav Vachta.

Reklama

Doporučované