Hlavní obsah

V Ústeckém kraji některé hřbitovy rozšiřují v období Dušiček otevírací dobu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hřbitovy v Ústeckém kraji v období Dušiček rozšíří otevírací dobu. Policie zvýší dohled na silnicích a v okolí hřbitovů. Zapálit svíčku přišlo už o uplynulém víkendu víc lidí, než je obvyklé. Někteří se chtějí vyhnout davům.

Článek

„Ve zvýšené míře budou policisté dohlížet nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Apelují na řidiče, aby dodržovali pravidla, dbali opatrnosti a ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Jako každoročně se očekává zvýšený provoz na silnicích, kam vyjíždějí i takzvaní sváteční řidiči,“ uvedla mluvčí policie Alena Bartošová. Opatrní by měli být také chodci, kterým policisté doporučují, aby použili reflexní doplňky. Zvýšený dohled ze strany policistů bude zaměřen také na vytipovaná místa v okolí hřbitovů a přilehlá parkoviště.

Od 26. října do 11. listopadu bude na hřbitovech v Ústí nad Labem otevřeno od 8:00 do 20:00, obvykle se brány hřbitovů zavírají už v 17:00. Jiří Bureš z městských služeb řekl, že víc lidí míří s věnci a květinami do areálů od pondělí. Největší nápor očekává těsně před Dušičkami, proto na hřbitovy dohlížejí kromě policistů také strážníci, dodal.

Přípravy na zvýšený nápor návštěvníků zkomplikovala minulý týden na mosteckých hřbitovech čtvrteční bouře. „Bylo nutné odstranit spadané stromy, větve a znovu celý areál zrevidovat a uklidit,“ uvedli zástupci technických služeb města na webu. Otevírací doba je zde prodloužena od 25. října do 6. listopadu, lidé mohou přijít od 8:00 do 20:00.

V Děčíně budou kvůli uctění Památky zesnulých posíleny autobusové linky, a to na hřbitovy Škrabky a Folknáře. Spoje navíc vyjedou v pondělí 1. listopadu a v úterý 2. listopadu. Oba hřbitovy budou otevřené od 28. října do 2. listopadu vždy od 8:00 do 19:00. Na Folknářích bude stejný režim i u přilehlého parkoviště. Ostatní hřbitovy jsou otevřené neomezeně. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí města Luděk Stínil.

Někteří lidé přišli zapálit svíčku svým blízkým i o dva týdny dřív. „Mám strach, že bude na hřbitovech narváno. Nemám to rád a navíc v téhle době to asi ani není dobře,“ řekl Ústečan Michael. Doplnil, že i jeho rodiče, kteří sice bydlí blízko hřbitova a mohou ho navštívit kdykoli, půjdou zapálit svíčky v pátek, aby se vyhnuli davům.

Před většími hřbitovy už začal prodej květin, svíček a věnců. Dušičkové zboží nabízejí i květinářství. Už minulou sobotu byly některé regály s hřbitovními svíčkami i věnci prázdné.

Reklama

Doporučované