Hlavní obsah
Online

Rodiče zřejmě budou mít dál ošetřovné, když děti do škol nepošlou

Jednání Sněmovny.Video: PSP ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet případů nákazy novým koronavirem v Česku se od úterý zvýšil o 46, celkem od začátku epidemie onemocnělo 8222 lidí. Od začátku května, tedy dvanáctý den po sobě, se denní přírůstek drží pod stovkou. Od večera se vyléčilo dalších 24 nakažených, celkem je jich podle aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví 4890. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 283 pacientů, přičemž na uplynulý den připadá jedno úmrtí. Aktuálně se s koronavirem potýká v zemi 3049 lidí.

- Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohly otevřít 8. nebo 15. června. Řekl to v rozhovoru v Blesku. V Německu je podle něj epidemiologická situace horší, zatím proto Česko o cestování k západním sousedům nejedná. Vláda bude muset také dále řešit situaci přeshraničních pracovníků, takzvaných pendlerů, protože například dlouho čekají na přechodech při cestě do zaměstnání.

- Nárok na ošetřovné zřejmě budou mít dál i rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. Předepsané vážné důvody by museli uvést v tiskopisu. Návrh koaličních poslanců Kateřiny Valachové (ČSSD) a Aleše Juchelky (ANO) dnes schválila zrychleně Sněmovna ve vládní předloze o odkladu sociálních odvodů. Předkladatelé tvrdí, že jinak by rodiče o nárok na ošetřovné přišli.

Dění jsme sledovali online také v úterý:

  • Školy by se už plošně zavírat neměly, míní Plaga

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nepředpokládá, že by se školy při případné druhé podzimní vlně epidemie nového koronaviru zavíraly plošně, jako tomu bylo nyní. Ministr dnes poslancům také řekl, že v červnu by se mohli vrátit na bázi dobrovolnosti do základních škol žáci druhého stupně. Mluvil také o otvírání speciálních škol. Pokud by se na podzim epidemie vrátila, mohlo by se podle ministra stát, že se dostanou do karantény některé ze škol nebo spíš některé ze tříd.

  • V Karlových Varech začalo promítat autokino na letišti

    V Karlových Varech začalo dnes promítat autokino. Projekce se odehrávají na nezvyklém místě, v areálu mezinárodního Letiště Karlovy Vary, které funguje kvůli opatřením proti šíření koronaviru ve velmi omezeném režimu. Drive-in biograf bude v provozu do 17. května, informovala ČTK mluvčí magistrátu Helena Kyselá. Dnes přijelo na promítání asi 85 aut.

  • Lidé budou moci o výplatu dlužné mzdy opět žádat úřady práce

    Lidé, jimž zaměstnavatel v platební neschopnosti dluží mzdu, budou opět moci žádat úřady práce o vyplacení výdělku. Umožní to návrh zákona, který dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Návrh má napravit zákon ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v justici, podle něhož se nepřihlíží k insolvenčním návrhům na firmy, které byly podány do konce srpna. Pracovníci tak nyní nemohou o vyplacení dlužné mzdy žádat.

  • Odklad vracení vstupného na zrušené kulturní akce Senát schválil

    Organizátoři zrušených kulturních akcí budou moci odložit až na podzim příštího roku vrácení peněz za uhrazené vstupné. Lidé navíc budou moci požádat pořadatele o poukaz na náhradní nebo odloženou akci. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes navzdory některým výhradám schválil Senát. Předlohu, jež má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu, nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

  • Vláda a Sněmovna dostanou návrh státního rozpočtu zřejmě později

    Některé lhůty přípravy návrhu státního rozpočtu na příští rok se kvůli epidemii koronaviru a jejím dopadům na hospodářství zřejmě posunou. Sněmovna dnes zrychleně schválila předlohu, podle které vláda bude moci návrh rozpočtu dostat až do konce září a dolní komora do konce října. Jde o měsíční posun proti běžnému harmonogramu. Totéž bude platit pro střednědobý výhled na léta 2022 a 2023.

  • Bláha: Ministři slíbili, že se budou zabývat pomocí lázním

    Ministři se budou zabývat možnou pomocí lázním, řekl ČTK karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO). Vyplynulo to z dnešní videokonference členů vlády a představitelů lázní a Karlovarského kraje. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy je pozitivní, že ministři argumenty lázní vzali na vědomí. Lázně patří mezi odvětví, která těžce zasáhla opatření proti šíření koronaviru. V Karlovarském kraji představují zásadní část ekonomiky.

  • Rodiče zřejmě budou mít dál ošetřovné, když děti do škol nepošlou

    Nárok na ošetřovné zřejmě budou mít dál i rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. Předepsané vážné důvody by museli uvést v tiskopisu. Návrh koaličních poslanců Kateřiny Valachové (ČSSD) a Aleše Juchelky (ANO) dnes schválila zrychleně Sněmovna ve vládní předloze o odkladu sociálních odvodů. Předkladatelé tvrdí, že jinak by rodiče o nárok na ošetřovné přišli.

  • Děti s handicapem by se do škol mohly vrátit od června

    Speciální školy pro děti s postižením mohly v omezeném režimu otevřít 25. května nebo postupně 25. května a 1. června. Řekl to ministr školství Robert Plaga, který se na tom dohodl s poslanci školského výboru.

    Ministr chce prosazovat spíše postupné otevírání škol pro různé druhy postižení. Konečné rozhodnutí bude záležet ještě na dalších jednáních s epidemiology. Podle současné metodiky by se měly speciální školy pro děti s postižením otevřít stejně jako běžné školy, ovšem s jednou výjimkou. Speciální školy pro mentálně či tělesně postižené, autisty a pro děti s poruchami chování měly zůstat zavřené až do konce června.

  • Firmy asi budou moci odložit sociální odvody

    Úhrada sociálních odvodů pro firmy za období od května do července by zřejmě mohla být odložená na říjen letošního roku. Z dlužné částky by platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Sněmovna to ve středu zrychleně schválila, nyní návrh zamíří do Senátu.

    Návrh má posílit likviditu zaměstnavatelů, opoziční ODS, TOP 09 a KDU-ČSL neuspěly s návrhy různých variant odpuštění části sociálních odvodů. „Chceme pomoci zaměstnavatelům nejen slovy,“ řekl na to konto poslanec ODS Jan Bauer.

  • Senát chce peníze na příspěvek OSVČ přímo z rozpočtu

    Zákon, který rozšiřuje okruh příjemců jednorázového příspěvku 500 korun OSVČ i na společníky malých společností s ručením omezeným, se vrací ze Senátu do Sněmovny. Senát v něm chce změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku tak, aby ho vyplácel stát ze státního rozpočtu, a nikoli z vybrané daně z příjmů od zaměstnanců.

    Nynější zákon stanoví, že tzv. kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Řada senátorů ale poukazovala na to, že tento zdroj připravuje obce a kraje o peníze v řádu miliard korun, protože jde o sdílené daně. Část z této vybrané daně směřuje podle zákona o rozpočtovém určení daní do rozpočtů krajů a obcí.

  • Z covidu se v Česku vyléčily tři pětiny nakažených

    5 043 lidí se ke středečnímu večeru v Česku vyléčilo z nemoci, kterou způsobuje nový koronavirus. Uzdravily se už tři pětiny pacientů, u nichž se od začátku března nákaza prokázala. Aktuálně se s ní potýká méně než 3000 lidí.

    Od března se v Česku prokázala nákaza v 8240 případech, za dnešek zatím přibylo 19 nakažených. Vyplývá to z dat na webu Ministerstva zdravotnictví. Do dneška s koronavirem zemřelo 288 lidí, od rána počet stoupl o čtyři.

  • Lidovci navrhují řešení pro dlužníky

    Lidovci navrhují řešit exekuce dvěma pozměňovacími návrhy, uvedl šéf strany Marian Jurečka na tiskové konferenci. Dlužníkům vůči státu by k vymazání dluhu stačilo splatit jistinu a dlužníkům vůči soukromoprávním osobám jistinu a maximálně jednou tolik.

    Podle únorových dat exekutorské komory je v Česku bezmála 4,5 milionu exekucí. Návrhy chce Jurečka představit na jednání ústavněprávního výboru na začátku června, vychází podle něj z toho, že dluh nemůže být automaticky a úplně smazán.

  • Státního chat robota v březnu využilo 76 tisíc podnikatelů

    Chatovacího robota na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu a webu Businessinfo.cz využilo jen v březnu téměř 76 tisíc podnikatelů a živnostníků. Robot začal fungovat 16. března. Nejvíce se lidé zajímali o drobné úlevy, příspěvek na mzdy zaměstnanců a úvěrový program COVID II. Zjišťovali také informace o ochranných pomůckách pro zaměstnance nebo se ptali na usnesení vlády související s koronavirem, jak MPO uvedlo v tiskové zprávě.

  • Stát nezvládá hraniční kontroly, vznikají kolony

    Kamionovým dopravcům opět komplikují provoz hraniční kontroly. Kritizují stát za to, že stále nezajistil efektivní fungování kontrol. Jsou podle nich zdlouhavé, otevřených přechodů je navíc málo. Na některých přechodech se tak v posledních dnech tvoří několikahodinové fronty, které dopravcům způsobují milionové škody. Uvedlo to dnes sdružení dopravců Česmad Bohemia.

  • Ve Sněmovně zazní ještě debata o státním rozpočtu a informace o školách

    Poslanci mají přestávku, jednání Sněmovny bude pokračovat od 18.15. Zákonodárci mají projednat ještě termín předložení návrhu státního rozpočtu pro rok 2021 - ten kvůli koronaviru vláda navrhuje posunout z června až na srpen letošního roku.

    Posledním řádným bodem schůze jsou informace ministra školství Roberta Plagy o znovuotevření škol.

  • Schillerová: EET se o roky odsouvat nesmí

  • Ceny zeleniny se asi nezmění, tvrdí zemědělci

    Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, řekl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

    Podle údajů ČSÚ v dubnu meziročně zdražilo ovoce skoro o čtvrtinu. Ceny by se podle zemědělců neměly dál zvyšovat, v sezoně však zřejmě neklesnou.

  • Zkuste slovní hodnocení, vyzývá školy zakladatel Scio

    Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl doporučuje školám, aby si v letošním pololetí vyzkoušely uzavření klasifikace pomocí slovního hodnocení, i když to nikdy dříve nedělaly.

    Umožní jim to vyhláška Ministerstva školství, podle které se při sestavování vysvědčení nemusí držet svých běžných pravidel pro klasifikaci. Podle Šteffla poskytuje kvalitní slovní hodnocení větší přehled o dovednostech a pokrocích dítěte než známky.

    „On to nikdo neumí úplně dokonale, ale nic nezkazí, když to zkusí,“ uvedl.

  • Poslanci navrhují ošetřovné i pro rodiče, kteří děti dál nepošlou do škol

    Rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením děti do otevíraných školek nebo škol, by měli dál dostávat ošetřovné. Své vážné důvody by měli uvést v předepsaném tiskopisu. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu k zákonu o odkladu odvodů, který by měla projednávat Sněmovna.

    Úpravu navrhují společně vládní poslanci Kateřina Valachová z ČSSD a Aleš Juchelka z ANO. Podle nich by jinak rodiče o nárok na ošetřovné přišli. Opozice vládu kritizuje za to, že rodiče i podnikatele dál drží v nejistotě a několik týdnů se podle ní neumí rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy