Hlavní obsah

V zákopu s ukrajinskými vojáky: Snaží se nás vyprovokovat, slyšíte?

Svět bez obalu: Snaží se nás vyprovokovat, popisuje novou eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou jeden z vojáků.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa byl očitým svědkem ostřelování pozic ukrajinské armády poblíž Horlivky na východě Ukrajiny z území ovládaného ruskými separatisty. Formálně přitom platí příměří.

Článek

„Letí to přímo nad námi,“ upozorňuje jeden z ukrajinských vojáků. „Snaží se nás vyprovokovat střílením z kulometů a útočných pušek. Není jasné proč.“

17. a 18. dubna byly proti ukrajinským vojenským silám použity granátomety a ruční palné zbraně. K ostřelování došlo v období eskalujícího napětí vyvolaného přesunem ruských vojsk k ukrajinským hranicím.

Tyto manévry dokládají mnohá amatérsky natočená videa. Jedno z nich pochází z Krymu, který Rusko okupuje, a jsou na něm vidět velké přesuny ruských vojenských jednotek přes dálnici Tavrida na východě území. Tato dálnice spojuje prostřednictvím Kerčského mostu Krymský poloostrov s Ruskem.

Podle očitých svědků byla v konvoji bojová vozidla s raketovými odpalovacími systémy a také nákladní auta, která převážela personál a vojenské vybavení.

Podle kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přemístilo Rusko na východní hranici Ukrajiny a na okupovaný Krym už více než 40 tisíc svých vojáků.

Kreml ale nadále odmítá výzvy západních zemí, aby své jednotky od hranic s Ukrajinou stáhl. Tvrdí, že tyto přesuny jsou pouze jeho vnitrostátní záležitostí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované