Hlavní obsah

V zemi kvůli pandemii zavřeli školy. Děti místo toho chodí sklízet opium

Svět bez obalu: Země zpřísnila opatření proti šíření nákazy a zavřené zůstaly i tamní školy. Místní děti tak místo toho pracují na opiových polích.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Počet nakažených v Afghánistánu stále roste. Tamní zdravotnictví je přetížené kvůli náporu na pacientů. Pandemie má ještě jeden nečekaný dopad.

Článek

Země totiž zpřísnila opatření proti šíření nákazy a zavřené zůstaly i tamní školy. Místní děti tak místo toho pracují na nelegálních makových polích nebo prodávají opium.

„Chodím do šesté třídy, ale školy jsou nyní zavřené a já nemám žádnou jinou činnost, tak chodím sem na nedaleké pole a sbírám opium. Jsem z chudé rodiny. Nevlastníme ani žádnou půdu. Dostanu tady 20 gramů opia. Prodám to za půldruhého dolaru. Utratím to za věci, které moje rodina denně potřebuje,“ říká jeden ze sběračů, který pracuje na opiovém poli.

Afghánští zemědělci dávají přednost pěstování máku před ostatními plodinami, protože ty nejsou tak ziskové.

„Jsem chudý muž. Nemám jinou možnost. Přivedl jsem tyto ženy a dívky, aby mi pomohly se sklizní opia. Něco jim z toho dám a ony to pak prodají na trhu a vydělají si aspoň na živobytí,“ vysvětluje afghánský farmář.

Lidé tu musí pracovat rychle, protože sem může kdykoliv dorazit policie a pole zničit. Místní úředník Sanaullah Rohani říká, že je zde zneužívání dětské pracovní síly zcela normální.

„Více než 200 dětí tu pracuje na makových polích v různých okresech. Není žádných pochyb, že ženy a zvláště děti, které opium sklízejí, jsou v nebezpečí, že se stanou závislými,“ říká Rohani.

Provincie Badakhšán je jednou z hlavních oblastí v Afghánistánu, kde se pěstuje mák. Přestože se místní vláda snaží už přes patnáct let produkci opia omezit, nedaří se. Výroba heroinu vzkvétá jak maková pole.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Pořad Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:30.

Reklama

Doporučované