Hlavní obsah

V Ženevě se vydražil růžový diamant Pink Legacy za rekordní sumu

Americké klenotnictví Harry Winston v aukci zakoupilo růžový diamant Pink Legacy za rekordních 1,15 miliard korun.Video: AP, Reuters

 

Reklama

V Ženevě se vydražil 19karátový růžový diamant Pink Legacy přibližně za 1,15 miliard korun. Oznámily to agentury AP a Reuters. V přepočtu na karát se tak jedná o rekordní částku.

Článek

Růžový diamant Pink Legacy, který má téměř 19 karátů, se dnes v aukční síni Christie's v Ženevě vydražil za 50,375 milionů švýcarských franků (asi 1,15 miliard korun, včetně aukčních poplatků). Oznámily to tiskové agentury s tím, že se jedná o rekordní částku za karát v případě diamantu této barvy.

„Tento drahokam je něco jako Leonardo Da Vinci mezi diamanty. Nemyslím si, že je někde něco lepšího. S jistotou můžu říct, že za mých 50 let u Christie's jsem neviděl drahokam takovéto kvality. Ani jsem netušil, že něco takového existuje," sdělil agentuře Reuters Francois Curiel, předseda aukční síně Christie's pro Evropu.

Dražitel Rahul Kadakia podle agentury AFP uvedl, že úžasný diamant, objevený asi před sto lety na jihu Afriky, získalo americké klenotnictví Harry Winston, které patří do švýcarské hodinářské skupiny Swatch.

Pink Legacy je největší diamant kategorie fancy vivid, jaký kdy aukční síň Christie's v dražbě nabídla. Do této skupiny se řadí diamanty, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy.

Největším růžovým diamantem této kategorie je s 59,6 karáty Pink Star, který se v dubnu loňského roku vydražil v síni Sotheby's za rekordní sumu 71,2 milion dolarů (nyní 1,6 miliardy korun).

Kámen Pink Legacy patřil kdysi slavné rodině Oppenheimerových, která desítky let stála v čele společnosti De Beers specializované na těžbu a obchodování s diamanty. Drahý kámen byl vybroušen zřejmě již ve 20. letech minulého století. Kdo je současným majitelem diamantu, aukční dům nezveřejnil.

„Váží přesně 18,96 karátu. Vezmeme-li v úvahu, že většina růžových diamantů váží méně než jeden karát, pak je to váha dost značná," uvedl odborník na šperky aukční síně Christie's Jean-Marc Lunel.

Reklama

Související témata:

Doporučované