Hlavní obsah

Václav Klaus má koronavirus

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Václav Klaus 28. října 2020. Za pohyb na veřejnosti bez roušky tento den dostal pokutu 10 tisíc korun.

Reklama

Exprezident a veřejný odpůrce roušek Václav Klaus má koronavirus. Serveru Lidovky.cz to potvrdil mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka s tím, že bývalý prezident byl pozitivně testován dnes odpoledne.

Článek

„Po zhruba půlhodinovém vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se přesunuje do domácí léčby,“ řekl serveru Macinka. Klaus starší je veřejným odpůrcem nošení roušek. Kritizuje i vládní opatření proti koronaviru a prohlásil, že se nenechá očkovat proti covidu.

Klaus se účastní i demonstrací proti vládním koronavirovým opatřením. Například 28. října 2020 přišel před Obecní dům v Praze a vystoupil s projevem kritizujícím vládu. A neměl nasazenou roušku. Hygienická stanice v Praze mu za to vyměřila pokutu 10 tisíc korun. Exprezident se proti rozhodnutí ohradil a podal odpor.

Hrozila mu však mnohem vyšší pokuta. A to až do výše tří milionů korun kvůli tomu, že je veřejně známou osobou, upozornil iRozhlas.cz, který získal písemný příkaz, jímž hygienici pokutu vyměřili.

„HSHMP (Hygienická stanice hlavního města Prahy, pozn. red.) shledala, že obviněný spáchal přestupek úmyslně, jelikož svým jednáním chtěl porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, když neměl zakrytá ústa a nos žádným ochranným prostředkem,“ stojí v dokumentu.

A zároveň se hygienici i vypořádali s tím, jak je to s Klausovým vlivem na občany.

„HSHMP přihlédla k tomu, že u obviněného jakožto u veřejně známé osobnosti je dána vyšší míra možnosti ovlivnit veřejné mínění obyvatelstva a s tím i související vnímání přijatého mimořádného opatření, což nepovažuje HSHMP vzhledem k platně vydanému a přijatému mimořádnému opatření za žádoucí. Nicméně tato skutečnost nebyla v řízení prokázána a správní orgán tento argument nezohlednil dále ve výši udělené sankce,“ stojí v příkazu.

Podle Klause hygienická stanice ukládá pokuty v rozporu s Ústavou za porušení opatření, které „pro svou nezákonnost“ zrušil Městský soud v Praze.

Klaus v prohlášení, které učinil po podání odporu, dále uvádí, že povinnosti může ukládat jen zákon. „Ústava nepřipouští, aby státní represivní orgány jednaly jako za totality a určovaly povinnosti, které zákon výslovně nezná. Zákon nezná povinnost nošení roušek,“ zdůvodnil svůj názor. Kritizuje také to, že zákon podle něj dává správnímu orgánu velkou libovůli, když umožňuje uložit pokutu až do výše tří milionů korun „za to, že někdo nemá několik minut roušku, ač šlo o uctění hrdinství zakladatelů našeho státu“. Je to podle něj v rozporu se zásadami právního státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované