Hlavní obsah

Delta je extrémně nakažlivá, kdo nebude mít očkování, na podzim jí neunikne

Foto: Seznam Zprávy

V Česku už je proočkována více než polovina obyvatel.

Reklama

Článek

Přestože se proti koronaviru ve světě očkuje už měsíce, v některých zemích epidemie znovu sílí a řeší se tak, jak vakcinaci urychlit a nebo zda a komu začít podávat možnou další posilovací dávku vakcíny. Bude další dávka očkování nutnost?

Hostem Ptám se já byl pediatr a člen výboru České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

V Česku je aktuálně proočkována proti covidu-19 více než polovina lidí. Pomyslné magické hranice 70% proočkovanosti celé populace ale podle twitterového účtu Očkujeme v ČR, který analyzuje data z očkování, země dosáhne až v polovině listopadu. Bude to stačit? A je vůbec tato hranice v tuto chvíli, kdy se objevila varianta koronaviru delta, dostatečná?

„Stačí to pro ochranu těch očkovaných, ale ta nová varianta delta je extrémně nakažlivá, takže pokud se ten virus začne zase šířit, tak se dá říct, že z těch neimunních tomu nikdo neunikne. Takže pro nějakou kolektivní imunitu, nebo pro to, abychom ten virus tady eliminovali, o tom nemůže být ani řeč, to určitě dostatečné není, " řekl v Ptám se já vakcinolog Dražan.

Jako velký problém vidí Daniel Dražan třeba to, že ve skupině seniorů 80+ je stále 20 % nenaočkovaných. „Pořád to největší riziko je u seniorů, u starších lidí, u vážně nemocných lidí, takže nemocnice budou primárně plnit ti, kteří nejsou očkovaní, a kteří jsou nejvíc rizikoví. 20 % je pořád velké číslo.“

A není to jen počet dokončených vakcinací dvěma dávkami, který začíná některé experty zneklidňovat. Kvůli rostoucím počtům nákaz v některých zemích i mutacím koronaviru se už hojně mluví o třetí, posilovací dávce vakcíny. Třeba v Izraeli, která obecně patří mezi nejproočkovanější země na světě, už ji aplikovali stovkám tisíc osob nad 60 let. Třetí dávku plánují nabízet i ve Francii či Německu.

Česká vakcinologická společnost teď připravuje doporučující stanovisko, které si vyžádal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Česká vakcinologická společnost o tom jedná a snaží se vytvořit ministerstvu nějaké doporučení, ale není to hotové. Orientačně je pravděpodobné, že vznikne doporučení směrem k těm nejvíce ohroženým skupinám. Ale s covidem se vyvíjí všechno velmi rychle, takže to, že teď bude doporučení nějaké, neznamená, že se za měsíc nebo za dva měsíce nemůže změnit,“ uvedl Dražan.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované