Hlavní obsah

Vakcinolog: Problémy vakcíny od J&J? Strach lidí z očkování je iracionální

Foto: Shutterstock.com

Kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin v USA se odkládá distribuce vakcíny Johnson & Johnson proti covidu-19 v Evropě (ilustrační foto).

Reklama

Vakcinolog Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti v rozhovoru pro Seznam Zprávy analyzuje, jaké dopady pro český očkovací systém bude mít aktuální výpadek dodávek vakcín od Johnson & Johnson.

Článek

Kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin v USA se odkládá distribuce vakcíny Johnson & Johnson proti covidu-19 v Evropě. Česko tak v příštích týdnech nezíská 38 400 dávek. Jak závažný je to problém pro systém našeho očkování?

Je potřeba říci, že tato vakcína není z těch, se kterými se nyní počítá v rámci maximálních čísel. Každá dávka samozřejmě chybí a každé zmeškané vakcíny je škoda, na druhou stranu nejde o taková čísla, která by tady zavinila v tuto chvíli katastrofu.

A kdyby se problémy protáhly i do příštích měsíců?

Johnson & Johnson má dodávat větší množství až v pozdějších měsících. Pokud by vypadly dva miliony dávek, navíc jednodávkové, tedy pro dva miliony lidí, bylo by to znát hodně. Ale to teď vůbec nemůžeme tušit ani předjímat, zatím je počet podezřelých případů strašně malý a je obtížné ověřit kauzální souvislost.

Jak to, že se pochybnosti objevují u výrobců AstraZeneca či Johnson & Johnson, ale u Pfizer a Moderny nikoliv? Jsou o tolik lepší?

V případě Johnson & Johnson zatím bylo aplikováno poměrně málo dávek a chybí nám větší množství prokazatelných výsledků. U AstraZenecy se již dá s poměrně vysokou mírou jistoty tvrdit, že nějaká souvislost se sraženinami existuje. Dodávám ale, že i tak jde jen o vzácné případy. Stále je potřeba brát v úvahu, co se stane, když vakcínu nepodáme, jaký je poměr risk/benefit.

V případě očkování proti covidu budou výrazně převažovat benefity?

Pokud budeme používat vakcíny u věkových kategorií, které očkování nejvíce potřebují, je poměr risk/benefit výrazně ve prospěch benefitu. Pokud bude mít příhodu jeden vakcinovaný ze čtvrt milionu, díky vakcíně spousta jiných lidí neumře. Skóre bude vysoce pozitivní pro vakcínu. Ono to u nás vypadá, že už jsme nad epidemií zvítězili, ale není tomu tak, stále u nás umírá přes sto lidí denně, což je téměř nejvíc na světě. Proto je důležité co nejvíce očkovat. Dokud vakcíny nezastaví regulační autorita, my sami bychom tak činit rozhodně neměli.

Není vlastně největším rizikem případů jako nyní u Johnson & Johnson to, jak mohou srazit důvěru veřejnosti v očkování? Protože těch případů, kdy se v souvislosti s podanou vakcínou objeví zdravotní problémy, je úplně minimálně.

Vadí mi, když si to každý stát dělá po svém. Pokud jsme v EU, měli bychom se řídit závěry Evropské lékové agentury (EMA), kterých bychom se ale měli všichni držet. Je špatné, když jednotlivé státy postupují každý jinak, jednou vakcinaci pozastaví, pak zase povolí, v médiích se nepíše o ničem jiném a lidé začínají mít strach.

Přijde mi, že v tuto chvíli se někteří lidé bojí méně covidu než vakcíny, což je absurdní a extrémně iracionální. Na vakcínu nikdo nezemřel, zatímco na covid umírá každý den přes 100 lidí. Každopádně pod kontrolou celý očkovací proces být musí, aby se maximálně zabránilo nežádoucím událostem, je třeba respektovat odborná doporučení.

Jsou obavy z vakcín a krevních sraženin dané tím, že jsou nyní tak sledované? Není paradoxně vzhledem ke sraženinám mnohem rizikovější absolvovat dlouhé lety v letadle?

Dlouhé lety disponují k podobným příhodám, samozřejmě neznám frekvenci, kolik musíte nalétat hodin, abyste se vystavil riziku. Při čemkoliv, co děláme, hodnotíme ten zmiňovaný poměr benefitů a rizika. Neexistuje žádná lidská činnost, která by nepřinášela určitá rizika. Když budeme jen ležet, nezabijeme se úrazem, ale máme mnohem vyšší šanci, že kvůli absenci sportu proděláme infarkt.

Já vždycky říkám: Vakcinace je let letadlem, nevakcinace a prodělání covidu je jako stoupnout si na parapet v 6. patře a skákat dolů. Letadlo může také spadnout, ale že se zabijete skokem ze 6. patra, je riziko nesrovnatelně vyšší.

Reklama

Doporučované