Hlavní obsah

EMA: Krevní sraženiny jsou vzácnými vedlejšími účinky AstraZenecy

Foto: Profimedia.cz

Vakcínu Vaxzevria od AstraZenecy přezkoumal výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky.

Reklama

Vakcína od firmy AstraZeneca je bezpečná a její přínosy převažují nad možnými riziky, uvedl výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky. Žádá ale rozšíření seznamu vedlejších účinků.

Článek

Podle výboru pro hodnocení rizik léčivých přípravků (PRAC) mohou být krevní sraženiny vzácným vedlejším účinkem očkovací látky firmy AstraZeneca, známé pod názvem Vaxzevria. Jako takové by měly být u vakcíny uváděny.

„EMA připomíná zdravotnickým pracovníkům a lidem, kteří dostávají vakcínu, aby si byli vědomi možnosti velmi vzácných případů krevních sraženin v kombinaci s nízkou hladinou krevních destiček během dvou týdnů po očkování. Většina hlášených případů se zatím vyskytla u žen mladších 60 let do dvou týdnů po očkování. Na základě aktuálně dostupných důkazů nebyly potvrzeny specifické rizikové faktory,“ stojí v prohlášení agentury.

Výbor provedl hloubkový přezkum 62 případů mozkové žilní trombózy a 24 případů splanchnické žilní trombózy hlášených v databázi bezpečnosti přípravků ke dni 22. března 2021, z nichž 18 bylo smrtelných.

„Hlášená kombinace krevních sraženin a nízké hladiny krevních destiček je velmi vzácná a celkový přínos vakcíny v prevenci covidu-19 převažuje nad riziky vedlejších účinků,“ dodal výbor.

Jako možné vysvětlení komplikací uvádí imunitní odpověď vedoucí ke stavu podobnému tomu, který se někdy vyskytuje u pacientů léčených heparinem. PRAC zároveň požádal o nové studie, které by poskytly více informací o problému.

Na zprávu výboru ještě ve středu reagoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Podle něj Česko svůj dosavadní přístup k očkování měnit nemusí. „Bezpečnostní výbor EMA dnes potvrdil, že vakcína AstraZeneca je bezpečná a může se používat bez omezení věku u všech dospělých. Na vakcinační strategii se nic měnit nemusí,“ uvedl odborník na Twitteru.

Rozruch vyvolala už v úterý slova Marca Cavaleriho, který v agentuře pro léčivé přípravky vede tým zajišťující schvalování vakcín. Ten pro italský deník Il Messaggero uvedl, že existuje spojitost mezi vakcínou a případy trombózy.

„Je stále obtížnější tvrdit, že neexistuje žádná souvislost mezi vakcínou AstraZenecy a velmi vzácnými případy neobvyklých krevních sraženin,“ prohlásil Cavaleri. „Podle mého názoru můžeme nyní říci, že je jasné, že tam spojitost s vakcínou je. Co přesně tuto reakci způsobuje, ale zatím nevíme,“ dodal.

Vakcínu, kterou vyvinula švédsko-britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, schválila pro nouzové použití k očkování proti covidu-19 Evropská komise na základě doporučení EMA 29. ledna.

Český Ústav pro léčivé přípravky už v úterý uvedl, že se bude ohledně dalšího postupu řídit doporučením EMA.

„Nemyslím si, že by takto nízké procento nežádoucích účinků mělo vést k tomu, aby Česká republika nebo i jiné země zásadně změnily postoj k této látce,“ uváděl exministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované