Hlavní obsah

Představitel EMA: Spojitost mezi vakcínou AstraZeneca a trombózami existuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek vakcinační látky AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

Podle šéfa vakcinační strategie Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) existuje spojitost mezi vakcínou od firmy AstraZeneca a případy trombózy.

Článek

Marco Cavaleri, který v EMA vede tým zajišťující schvalování vakcín, to dnes řekl italskému deníku Il Messaggero. Nicméně také dodal, že poměr rizika a přínosu vakcíny je stále ve prospěch očkovacího přípravku. Vyjádření by podle něj EMA měla poskytnout během „několika hodin“.

„Je stále obtížnější tvrdit, že neexistuje žádná souvislost mezi vakcínou AstraZenecy a velmi vzácnými případy neobvyklých krevních sraženin,“ prohlásil Cavaleri. „Podle mého názoru můžeme nyní říci, že je jasné, že tam spojitost s vakcínou je. Co přesně tuto reakci způsobuje, ale zatím nevíme,“ dodal. Cavaleri hovořil o vyšetřování případů trombóz, které se vyskytly u lidí pod 55 let, zejména u žen, a upozornil také na zvýšený počet případů mozkové trombózy (sraženin krve v mozku) u naočkovaných lidí mladšího věku.

Uvedl, že EMA poskytne oficiální stanovisko ještě dnes v pozdějších hodinách. Dodal také, že hodnocení a vyšetřování případů je stále „daleko od dokončení“. Nebude ale zatím zřejmě schopna upřesnit věkové kategorie, v nichž se očkování nedoporučuje, jako to už udělaly některé země.

Vakcínu, kterou vyvinula švédsko-britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, schválila pro nouzové použití k očkování proti covidu-19 Evropská komise na základě doporučení EMA 29. ledna. V polovině března zhruba polovina zemí EU pozastavila očkování touto vakcínou (nebo některou její šarží) kvůli podezřelým ojedinělým úmrtím po očkování na následky krevních sraženin. Šéfka EMA Emer Cookeová uvedla na konci března, že vyšetřuje celkem 62 případů krevních sraženin, které se v různých zemích vyskytly po podání vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca.

Ke 44 ze 62 případů vyšetřovaných agenturou EMA došlo v Evropském hospodářském prostoru (EHP), kde vakcínu od AstraZenecy dosud dostalo 9,2 milionu lidí. EHP zahrnuje unijní členy v zóně volného obchodu a Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Do oněch 62 případů se nezapočítávají všechny případy trombózy mozkových žil a splavů (CVST), ke kterým došlo v Německu, upozornila Cookeová.

Většina zemí očkování opět obnovila poté, co 18. března EMA uvedla, že vakcína firmy AstraZeneca je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Některé země ale nakonec omezily očkování touto látkou pro některé věkové kategorie, například Nizozemsko a Německo ji používají jen pro osoby starší 60 let.

Omezit použití vakcíny AstraZeneca mezi mladšími lidmi zvažuje i Velká Británie. Informaci přinesla včera britská televize Channel 4 News. „Dva hlavní zdroje uvedly pro televizi, že zatímco data jsou stále nejasná, rostou argumenty, které ospravedlňují užití jiné vakcíny mladšími lidmi, přinejmenším do 30 let,“ informovala televize.

Britský premiér Boris Johnson, který dnes navštívil výrobní továrnu společnosti AstraZeneca v Macclesfieldu uvedl, že lidé by měli důvěřovat především regulačnímu úřadu. Brity tak dále nabádá, aby se nechali očkovat, protože je viditelný pozitivní efekt. „Co se týká vakcíny Oxford/AstraZeneca, nejlepší, co lidé mohou udělat, je podívat se na to, co říká MHRA (Britský úřad pro kontrolu léčiv), náš nezávislý regulátor - proto ho máme, proto je nezávislý,“ řekl.

MHRA uvedl na začátku dubna, že počet případů, kdy se po aplikaci vakcíny AstraZeneca u očkovaných objeví krevní sraženiny, je velice malý. V Británii bylo dosud podáno 18,1 milionu dávek očkovací látky AstraZeneca, krevní sraženiny se objevily u 30 lidí.

Podle zprávy MHRA šlo ve 22 případech o trombózu mozkových žil a splavů (CVST), kdy se sraženina zformuje v mozku. Dalších osm případů tvoří jiné typy trombóz u lidí s nízkým počtem krevních destiček.

Světová zdravotnická organizace (WHO) neočekává, že vzniknou důvody k tomu, aby měnila své stanovisko k vakcíně od společnosti AstraZeneca. Přínos tohoto preparátu podle organizace převažuje nad riziky. V úterý to podle agentury Reuters řekl Rogerio Gaspar, ředitel odboru regulace a prekvalifikace WHO.

Gaspar řekl, že ve světle zpráv o vzniku krevních sraženin u lidí, kteří tuto vakcínu dostali, studuje WHO dostupná data. Nejnovější posudek podle něho bude mít organizace hotový ve středu nebo ve čtvrtek. Nemyslí si však, že by WHO měnila stanovisko, že přínosy očkování AstraZenekou převažují nad riziky.

Vakcínou AstraZenecy se očkuje i v Česku, které používání tohoto přípravku nepozastavilo ani neomezilo.

Reklama

Doporučované