Hlavní obsah

Nejste král, rozdáváte z našeho. Netanjahua kritizují i za vakcíny do Česka

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér.

Reklama

aktualizováno •

Za diplomatickou podporu vakcínu. Izrael slíbil dávky očkovací látky proti covidu-19 spojeneckým zemím – mezi obdarované patří i Česká republika. Izraelští ministři přitom o tomto tahu premiéra Benjamina Netanjahua nevěděli.

Článek

Izrael slíbil dar pěti tisících dávek vakcíny od firmy Moderna svým spojencům. Jde o země, které v minulosti nějakým způsobem vyjádřily podporu svrchovanosti Izraele nad Jeruzalémem, jenž jako své hlavní město uznávají Izraelci i Palestinci.

Později premiér uvedl, že jde o diplomatický krok. „Bylo to uděláno za věci, které jsme už obdrželi, skrze mnoho kontaktů v různých oblastech, což tady nebudu upřesňovat,“ uvedl Netanjahu. „Myslím, že to rozhodně kupuje dobou vůli,“ dodal. Bližší podrobnosti premiér neposkytl.

Na seznamu obdarovaných se objevilo Česko, které na začátku týdne oficiálně oznámilo, že v Jeruzalémě od března otevře úřadovnu své ambasády. Ta sídlí v Tel Avivu. V úterý slíbené vakcíny od Izraele potvrdil i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Vakcínový dar pak dostane i Honduras, který se zařekl, že svou ambasádu přesune do Jeruzalému, a Guatemala, jež tak už učinila. A obdarované bude i Maďarsko, které si v Jeruzalémě naplánovalo obchodní misi, uvedl americký list The New York Times.

Rozhodnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sdílet vakcínu i s ostatními zeměmi vyvolalo kritiku. Nejednal o něm totiž podle zpravodajského webu The Times of Israel se svými ministry. A to ani s „koronavirovým carem“ a ministrem zdravotnictví.

Netanjahuův hlavní protivník a vládní partner v jednom, ministr obrany Benny Ganc ze strany Modrá a bílá, na Twitter napsal: „Fakt, že Netanjahu bez odpovědnosti obchoduje s vakcínami izraelských občanů hrazenými penězi z jejich daní, ukazuje na to, že má (premiér) pocit, že vládne království, ne státu.“ Takový proces podle Gance vyžaduje diskuzi a schválení.

Ani ministr financí Jisra’el Kac, člen Netanjahuovy strany Likud, nevěděl o výměně diplomatické podpory za vakcínu. „Já ty účty podepisuji, nic podobného jsem ovšem nepodepsal,“ uvedl v rozhovoru pro izraelské Army Radio.

Ačkoliv možnost rozdávat přebytečné vakcíny je na stole podle Times of Israel už nějakou dobu, izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že tak bude postupovat jen v případě, že bude naočkovaná celá izraelská populace. Údajně má země v plánu darovat vakcíny až patnácti státům.

Symbolické množství vakcíny dostanou i Palestinci

Téma daru několika státům v celkovém objemu 20 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 rezonuje i na palestinské straně. Zatímco Izrael platí za vakcinačního šampiona a úplně naočkovanou má víc než třetinu populace, na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy se začalo očkovat s velkým zpožděním – teprve nedávno. Podle amerického listu The New York Times Palestince rozhořčilo sdílení vakcíny se spojenci, kteří jsou pro izraelskou vládu nejspíš větší priorita než lidé žijící na palestinském území.

Už dříve palestinská samospráva obvinila Izrael z toho, že se vyhýbá povinnosti zajistit dostupnost vakcín na okupovaném území, kde žije zhruba pět milionů Palestinců. Izraelská vláda však v lednu trvala na tom, že nárok na očkování mají jenom izraelští občané nebo ti, kteří žijí ve východním Jeruzalémě.

V úterý vyšlo najevo, že chce Netanjahu Palestincům poskytnout několik tisíc dávek. Vzhledem k počtu lidí žijících pod palestinskou samosprávou jde ale o symbolické množství a podle NYT dostanou zahraniční země nejméně dvakrát více dávek než Palestinci. V únoru jim Izrael doručil první dodávku očkovací látky od firmy Moderna, Palestinci si také na vlastní pěst zařídili ruskou vakcínu Sputnik V.

Reklama

Doporučované