Hlavní obsah

Válka dětských gangů se v Praze nekoná. Paniku na sociálních sítích podle policie vyvolaly výmysly

Během několika dnů zprávu sdílely tisíce lidí a dostala ji i policie. Přestože matka později zprávu přepsala a například zmínky o gangu nebo nožích z ní zmizely, původní informace se šířily nekontrolovatelně dál. Co se ale opravdu stalo?Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle závěrů policie v Praze neřádí ani chodovský, ani modřanský ani pankrácký dětský gang. K vyšetřování přistoupila policie po tom, co se na sociálních sítích opakovaně objevovaly historky o řádění těchto gangů.

Článek

Všechno začalo zprávou, kterou umístila na Facebook maminka chlapce, jenž přišel domů ze školy poškrábaný. Zpráva uváděla, že v Praze řádí dětský gang, který bezdůvodně a surově napadá děti před školami, přepadá také důchodce, krade ve večerkách a neváhá použít nože.

Během několika dnů tuto zprávu sdílely tisíce lidí a dostala ji i policie. Přestože matka později zprávu přepsala a například zmínky o gangu nebo nožích z ní zmizely, původní informace se šířily nekontrolovatelně dál. Co se ale opravdu stalo?

Policie během důkladného dvoutýdenního vyšetřování vyslechla desítky lidí, včetně dětí, které se popisovaných konfliktů zúčastnily. A došla k jednoznačnému závěru. O řádění žádného dětského gangu nešlo.

Incident s poškrábaným chlapcem se odehrál u autobusové zastávky nedaleko základní školy v Jeremenkově ulici Praze 4. Děti, které šly ze školy, tu po sobě stříkaly vodu z lahví s pitím, a to včetně později poškrábaného chlapce. Toho poškrábala dívka, kterou postříkal, když jí oplácel, že ona předtím polila jeho. Podobné to bylo i s dalšími policii hlášenými incidenty, jež se v těchto místech odehrály. Podle policie šlo o běžné dětské hádky, třeba o to, kdo co zveřejnil na Instagramu. V jednom případě dala dívka své kamarádce facku za to, že jí rukou ukázala vulgární gesto.

Policejní vyšetřovatelé tak konstatovali, že se nestal žádný trestný čin. V jednom z řešených incidentů ještě zvažují, zda nešlo o přestupek.

Policie zároveň prověřovala informace o existenci údajného chodovského, pankráckého nebo třeba modřanského dětského gangu, které se také v diskusích pod původním příspěvkem na sociálních sítích objevily. Vzhledem k tomu, že se někteří diskutující odkazovali na informace z radnic Prahy 4 nebo 12, policie se spojila i s těmito úřady. Žádná z informací ale nevedla k tomu, že by existenci jakéhokoliv takového gangu potvrzovala.

Přestože se v těchto případech podezření z existence nebezpečných dětských gangů nepotvrdila, policie slibuje, že takovým oznámením i v budoucnu bude věnovat velkou pozornost. Všechna podezření zároveň řeší i se sociálními kurátory.

Reklama

Doporučované