Hlavní obsah

Boj o prosecco. Nikdy se ho nevzdáme, varují Italové Chorvaty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Chorvaté opět usilují o uznání tradičního vína prošek Evropskou unií. To se ale nelíbí Itálii, která jejich snahy již v roce 2013 zablokovala.

Článek

Podle Italů je jméno chorvatského tradičního vína prošek až moc podobné italskému proseccu. Chorvaty proto varují, že identitu prosecca budou hájit za každou cenu.

Ti podobnost názvu obou vín nezpochybňují. Poukazují nicméně, že konzument je schopen rozdíly v názvu i samotném produktu rozlišit. „Přemýšlejte o tom. Hlavní město mého ostrova bývaly Benátky, takže je to skoro jako vést bitvu proti Benátčanům. Samozřejmě, že tam jsou podobnosti mezi těmito dvěma jazyky, “ cituje britský Guardian slova výrobce vína z chorvatského ostrova Hvar Ivo Dubokoviče. Chorvatský vinař tak poukazuje na fakt, že chorvatské víno dezertního typu má původ v Dalmáckém regionu, který nicméně v letech 1420 až 1797 spadal pod Benátky.

„Pokud se zeptáte cizince nebo Angličana, jsem si jistý, že 99 % lidí by pochopilo, že jde o dvě různá slova. Pokud jde o produkt, prošek je podobný slámovému vínu Vino Santo, naopak prosecco je šumivé víno,“ dodává Dubokovič.

Chorvaté také uvádí, že jejich víno je staré až dva tisíce let, zatímco prosecco, přestože má dlouholetou tradici, vzniklo oficiálně až v 30. letech 20. století, kdy byl region Benátsko uznán jako oficiální region jeho výroby.

Italům se nicméně opětovné pokusy o registraci nelíbí. „Prosecco musíme chránit za každou cenu,“ řekl politik a prezident Benátska Luca Zaia. „Každou chvíli to (Chorvaté) zkouší znovu,“ uvedl pro italská média. „Prosecco má ale svou vlastní identitu, kterou nelze vůbec zaměnit, a je skandální, že Evropa toto umožňuje,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované