Hlavní obsah

Přehledně: Jedete k moři? Tady jsou pravidla, která platí po Evropě

Foto: Shutterstock.com

Prázdniny v Evropě začaly.

Reklama

V Evropě pozvolna začínají letní prázdniny. Starý kontinent ale zároveň čelí novému nárůstu počtu nakažených a některé státy zpřísňují. Seznam Zprávy přináší přehled platných opatření v populárních turistických destinacích.

Článek

Chorvatsko přitvrdilo, testy je ale možné absolvovat i na místě

Země změnila podmínky pro vstup první červencový den. Nově se musí cestující prokázat kromě dokladu také jedním z dokumentů ke koronaviru. Tím je covid pas, doklad o očkování nejméně 22 dní po první dávce, antigenní test ne starší než 48 hodin, PCR test ne starší než 72 hodin nebo potvrzení o prodělání covidu v posledních 180 dnech. Test nepotřebují děti do 12 let v případě, že cestují se svým zákonným zástupcem.

„Ale i ti, kteří tyto dokumenty nemají, jsou stále v Chorvatsku vítáni a mohou do země vstoupit. Musí se však nechat zapsat do databáze a cestovat přímo do své prázdninové destinace, kde podstoupí testy. Může to být Split, Pula či jakékoli jiné místo v Chorvatsku. Poté, co absolvují PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem, odešlou e-mail policii na hraničním přechodu, který zvolili, a budou z databáze odstraněni,“ řekl ve čtvrtek Seznam Zprávám ředitel Chorvatského turistického sdružení Dubravko Miholić.

V platnosti zůstává povinné nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorech, včetně prostředků hromadné dopravy. Zakrytá ústa a nos je tak nutné mít například v obchodech nebo restauracích. Aktuální opatření a další informace nejdete na webu Croatia.hr a na webu českého ministerstva zahraničí.

Při cestě do rozvolněné Itálie je nutné se nahlásit místním úřadům

Příjezd do Itálie je oproti Chorvatsku mírně komplikovanější. Před vstupem do země je doporučeno vyplnit informační dotazník italského ministerstva zahraničí, který vám napoví, za jakých podmínek můžete do Itálie přicestovat. Transit přes Itálii zůstává povolen bez testu vlastním vozidlem pokud nepřesáhne 36 hodin.

Většina cestujících do země bude muset předložit takzvaný covidový „zelený pas“. Ten musí obsahovat jednu ze tří podmínek, tedy uplynutí 14 dnů od ukončeného očkování, PCR nebo antigenní test ne starší než 48 hodin (musí být provedený z nosohltanu, ne například ze slin) nebo prodělání onemocnění covid-19 v posledních 6 měsících. Pokud se cestující neprokáže některým z uvedených certifikátů, musí následně nastoupit do povinné desetidenní karantény. Karanténu je nutné ohlásit místnímu zdravotnickému zařízení ALS a po jejím uplynutí je vyžadován opětovný test.

Před cestou je také nutné vyplnit a odeslat elektronický formulář digital Passenger Locator Form (dPLF). V něm cestující vyplní základní informace o svém pobytu a cestě. Po vyplnění formuláře ho pak cestující e-mailem obdrží ve formátu PDF a také jako individuální QR kód, kterým se budou prokazovat při nástupu do dopravního prostředku. Formulář musí vyplnit i ti, kteří do země cestují vlastním autem.

Po příjezdu do Itálie také platí povinnost nahlásit se místnímu zdravotnickému zařízení ALS, a to buď telefonicky, nebo e-mailem. Zařízení stačí pouze zpráva o příjezdu, není nutné posílat jakékoli dokumenty. Pro nalezení kontaktu nejbližšího zařízení stačí do internetového vyhledavače zadat „ALS“ a místo, kde pobýváte, radí web ministerstva zahraničí.

V Itálii nadále platí nouzový stav, který vláda prodloužila do 31. července. Všechny italské regiony jsou nicméně v takzvané bílé zóně, je zde zrušen tedy noční zákaz vycházení i omezení otevírací doby. Restaurace i obchody jsou otevřené, je zde ale omezená kapacita. Značně omezený zůstává noční život. V barech, klubech a na diskotékách se nesmí tančit ani zpívat.

Nadále je ale povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorech a tam, kde dochází ke shluku osob. Guvernér regionu Kampánie pak nařídil v této oblasti nošení roušek i venku a také zákaz prodeje a konzumace alkoholu mezi 22. a 6. hodinou.

Francie pokračuje v uvolňování opatření, nabízí testy zdarma

Stejně jako další evropské státy, tak i Francie pro vstup do země požaduje covidový pas. V případě Francie ale některý z certifikátů potřebují i lidé, kteří přes zemi jen projíždějí. Cestující starší jedenácti let musí předložit doklad o negativním PCR (ne starší než 72 hodin) nebo antigenním testu (ne starší než 48 hodin).

Další možností je potvrzení o dokončeném očkování (v případě dvou dávek 14 dní po podání druhé dávky, v případě jednodávkové vakcíny čtyři týdny po aplikaci očkovací látky) nebo doklad o prodělání nemoci covid-19 v posledních 6 měsících.

Všichni cestující musí také vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti. V případě, že byste do Francie cestovali ze země mimo Evropskou unii, je nutné vyplnit také speciální atestaci, často je ale také nutné uvést neodkladný důvod pro cestu do země.

Ačkoli země postupně rozvolňuje, nadále platí povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech, hromadné dopravě nebo na tržištích. V interiérech restaurací smí být zaplněno jen 50 procent kapacity a sedět maximálně šest lidí u jednoho stolu. Od konce června se v zemi mohou konat koncerty, od 9. července se otevírají kluby.

V případě potřeby provedení testu na covid-19 je možné navštívit některé z testovacích míst. Po předložení evropské karty zdravotního pojištění je testování zdarma, uvádí web ministerstva zahraničí.

Španělsko je vůči turistům vstřícné, aktuální situace ale zemi zneklidňuje

Pro Španělsko Česká republika od 21. června už není rizikovou zemí. Pro vstup do země je tak potřeba pouze vyplnit on-line formulář. Po jeho dokončení získáte QR kód, který po vás bude požadovat letecký dopravce při vstupu na palubu a také kontrolní orgány na španělských letištích. Po připlutí či příletu bude každý cestující podroben měření tělesné teploty, kontrole dokumentů a také vizuální kontrole.

České ministerstvo zahraničí důrazně upozorňuje cestující, aby si před cestou vždy zkontrolovali pravidla konkrétních leteckých dopravců, ta se totiž mohou lišit. Povinnost předložení formuláře a QR kódu se netýká pozemní dopravy.

Španělé 26. června odložili venku roušky, povinné zakrývání dýchacích cest ale nadále platí v restauracích, obchodech, barech nebo muzeích. Roušky musí lidé mít také v dopravních prostředcích nebo prostorech, kde nelze dodržovat rozestupy.

V zemi ale aktuálně roste obava ze šíření varianty delta, přibývá totiž nakažených mladých lidí. Počty nakažených znovu stoupají, nejvíce se nákaza šíří mezi mladými ve věku 12 až 19 let, proto vedení některých autonomních regionů zvažuje nová omezení, která by zasáhla především večerní a noční zábavu. Některé autonomní oblasti už také začaly očkovat osoby starší šestnácti let.

Nákaza má pravděpodobně zdroj na Mallorce, kam se španělská mládež vydala na tradiční oslavy po konci školního roku. Několik tisíc studentů po návratu do pevninského Španělska zamířilo do karantény, u několika stovek z nich se nákaza následně projevila.

Nejzasaženější regiony tak mohou přistoupit ke zpřísnění opatření. V ohrožení je Katalánsko a jeho metropole Barcelona, kde se počet nakažených mezi mladými lidmi od května zčtyřnásobil, uvádí deník El País. Je proto dobré nadále sledovat opatření konkrétních autonomních oblastí, například zde.

Portugalsko utahuje šrouby, Lisabon lze opustit jen s testem nebo covid pasem

Kromě Španělska trápí šíření covidu-19 mezi mladými také Portugalsko. Země ve čtvrtek oznámila nejvyšší denní přírůstek nakažených od poloviny února a od pátku byl zaveden zákaz nočního vycházení v Lisabonu a ve druhém největším městě země – v Portu.

Hranice hlavního města aktuálně smí překračovat jen lidé s negativním testem nebo evropským covidovým certifikátem, o víkendu je pak omezena otevírací doba restaurací, barů a některých obchodů, uvádí deník The New York Times.

Od cestujících je při příletu do kontinentálního Portugalska vyžadován negativní test. Stejně jako u jiných států, PCR test nesmí být starší než 72 hodin, antigenní pak ne starší než 48 hodin. Povinnost testování se týká všech osob od dvanácti let, výsledek pak musí předložit v portugalštině, francouzštině, angličtině, španělštině nebo italštině.

Test lze nahradit dokladem o kompletním očkování, od kterého uběhlo nejméně 14 dní. Stejně tak Portugalsko uznává potvrzení o prodělání onemocnění covid-19, pokud od prvního pozitivního testu uplynulo více než 11 a méně než 180 dní. Stejně jako u Španělska se ale mohou pravidla lišit u různých leteckých dopravců. Opatření se mírně liší v případě cesty na Madeiru nebo na Azorské ostrovy, všechny změny shrnuje web českého ministerstva zahraničí.

V zemi je nadále povinné zakrývání dýchacích cest v případě, že nelze dodržet předepsané rozestupy. Výjimku mají členové stejné domácnosti, roušky nejsou povinné také při sportovní aktivitě. Roušky ale musí v určených situacích mít všechny osoby starší deseti let.

Řecko čeká na turisty a plánuje zvýhodnit očkované

Řecko se i přes rychlé šíření mutace delta po kontinentu snaží na aktuálně probíhající letní sezónu přilákat turisty. Každý, kdo bude chtít populární turistickou destinaci navštívit, musí před vstupem do země vyplnit základní formulář s informacemi o pobytu v zemi. Následně mu bude vygenerován QR kód, kterým se prokáže při vstupu do země. Přijíždějící se také musí na začátku pobytu prokázat očkováním před minimálně 14 dny, provedeným PCR nebo antigenním testem či dokladem o prodělání covidu-19 v posledních 180 dnech, informuje české MZV.

V úterý tamní vláda také oznámila, že chce zvýhodnit lidi plně očkované proti covidu-19 a poskytnout jim ve společenském životě některé úlevy oproti neočkovaným. Uvnitř restaurací například nebudou muset očkovaní nosit roušky.

Od 15. července se v Řecku poprvé dostanou diváci na stadiony a sportoviště, roušky tam ale budou povinné. Zakrytí nosu a úst se bude i nadále vyžadovat v kinech a divadlech. Otevřená jsou muzea a pro omezený počet lidí obchody i restaurace, kde v jejich venkovních částech může hrát hudba, píše americká CNN.

Slovinsko nevyžaduje pro vstup negativní test ani očkování, dále se bez nich ale neobejdete

Osoby ze zemí, které jsou na slovinském „zeleném seznamu“ (tedy i Česká republika), mohou vstoupit a pobývat ve Slovinsku bez povinnosti absolvovat karanténu nebo předkládat negativní výsledek testu, potvrzení o prodělání covidu-19 nebo potvrzení o očkování.

Je ale nutné předložit důkaz, že jste v uplynulých pěti dnech pobývali v zemi ze „zeleného seznamu“. Co je tím konkrétně myšleno ale zatím slovinská strana neuvedla. České ministerstvo zahraničí proto doporučuje být připraven na vyzvání předložit například účtenky z restaurací, obchodů nebo ubytování.

Negativní test (PCR ne starší než 72 hodin, antigenní ne starší než 48 hodin) je ale nutné předložit při návštěvě restaurace nebo kulturních či sportovních akcí a také při ubytování. Stejně jako u jiných zemí lze test nahradit očkovacím certifikátem (nutná doba od podání druhé dávky se u různých druhů vakcíny liší, více na webu MZV) nebo dokladem o prodělání nemoci ne déle než šest měsíců. Výjimku z tohoto pravidla mají děti až do věku 18 let v doprovodu rodiče nebo opatrovníka.

Roušky zůstávají ve Slovinsku povinné ve všech uzavřených prostorách i venku v případě, že na daném místě nelze dodržet rozestup 1,5 metru.

Rakousko spoléhá na pravidlo 3-G, uznává i jednu dávku očkování

Pro vstup do Rakouska platí takzvané pravidlo 3-G, tedy geimpft, getestet, genesen (neboli očkovaný, testovaný, uzdravený). Cestující musí předložit jeden z dokumentů, které potvrzují negativní výsledek testu na covid-19 (PCR starý maximálně 72 hodin, antigenní test ne starší než 48 hodin), prodělání nákazy ne starší než šest měsíců nebo očkování.

Rakousko uznává už očkování první dávkou, a to 22 dní od její aplikace, a to maximálně po dobu tří měsíců. V případě aplikace obou dávek platí očkování po dobu devíti měsíců od podání druhé dávky, stejně tomu pak je i u jednodávkové vakcíny Johnson&Johnson.

Pravidla 3-G platí pro veškeré pohostinství, sportovní i kulturní akce. Opatření se týká osob od 12 let (v případě Vídně ale už od šesti let). V pohostinství i ubytování nadále funguje také registrační povinnost pro hosty. V zařízeních, kde platí pravidlo 3-G, pak ve většině případů není potřeba mít zakryté dýchací cesty.

V zemi také – až na výjimky (například nemocnice) – neplatí povinnost nosit respirátory typu FFP2. Roušky jsou ale nadále povinné například v hromadné dopravě včetně nástupišť a nádraží, muzeí a galerií nebo v prostorech obchodů. Kapacita restaurací a barů není nijak omezena.

Návštěvníky bez očkování čeká od konce příštího týdne na Slovensku karanténa

Pokud plánujete cestu na Slovensko, je se potřeba nejprve registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice a následně podstoupit nebo předložit výsledek negativního testu (PCR test ne starší 72 hodin, antigenní test ne starší 24 hodin). Očkované osoby a lidé, kteří nemoc prodělali v posledním půlroce, test nepotřebují. Výjimku má i transit přes Slovensko.

Situace se změní 9. července, jak ve středu oznámila tamní vláda. Až na výjimky budou tamní úřady vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujících, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19. V plánu má také zavřít několik menších hraničních přechodů s ČR, a to 14 z celkového počtu 32 přechodů a silničních přejezdů.

Podle slovenských médií se neočkovaní cestující budou muset při vstupu do země elektronicky registrovat a nastoupit na dva týdny do karantény. Tu bude možné zkrátit obdržením negativního výsledku laboratorního testu na koronavirus, který lze absolvovat pátý den izolace.

Německo sousední státy za rizikové nepovažuje

Česká republika není od začátku června Německem považována za rizikovou zemi. Pro cesty do ní tak není podmínkou test, karanténa nebo registrace, pokud do země neletíte. Pro osoby, které do země přilétají letadlem, platí povinnost předložit potvrzení o testu, očkování nebo o nedávném prodělání covidu-19.

Konkrétní opatření si každý německý stát určuje sám. Pokud byste se chtěli dozvědět, jaká pravidla platí pro konkrétní státy, informujte se na odkazu zde. Na celém území nicméně dále platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech a případně i v určitých vnějších, pokud se na místě shlukují lidé (trhy, zastávky MHD, venkovní akce), informuje MZV.

Německo očekává, že ještě tento měsíc bude koronavirová varianta delta stát za až 80 procenty případů covidu-19. Uvedl včera německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Dodal také, že Německo by mohlo zmírnit požadavek 14denní karantény vůči všem lidem, kteří přijíždějí ze zemí s vysokým výskytem varianty delta, jakmile bude jisté, že očkovaní lidé jsou chráněni.

Tamní ministr vnitra Horst Seehofer včera ujistil, že Německo v letních měsících nezavede stálé hraniční kontroly. Kontroly na letištích a také kontroly dodržování karanténních povinností však budou ještě zesíleny, upozornil.

Reklama

Související témata:

Doporučované