Hlavní obsah

Luxusní hotel a rychlá navigace? S těmito nástroji budete v cizině jako doma

Foto: koláž: Pavel Kasík, Profimedia.cz

Aplikace a webové nástroje vám pomohou naplánovat pohodovou dovolenou.

Reklama

Jak najít levné letenky, lepší hotel a fotogenické pláže? Jak se v cizině domluvit a které hračky byste neměli nechat doma? Připravili jsme pro vás přehled užitečných cestovatelských webů, mobilních aplikací a dalších pomůcek.

Článek

Dobrodružství. Neznámé město. Dorozumívání posunky a objednávání ubytování přes telegram. Celý žánr cestopisů 19. a 20. století je postaven na překonávání překážek, které cestovateli hází pod nohy exotická cizina.

Většina klasických cestopisů by byla o dost kratší, kdyby tehdy lidé měli k dispozici dnešní technologie. Ztratit by se nemohli, GPS funguje na celém světě. Nedorozumění by překlenuli pomocí automatických překladů a úspěch by oslavili v restauraci rezervované on-line podle recenzí ostatních turistů.

Nechceme vás samozřejmě připravit o dobrodružství, ale pokud si chcete alespoň některé části cestování usnadnit, připravili jsme přehled aplikací a webových služeb, které se vám mohou hodit nejen během dovolených.

Plánování cesty

Pokud zaplatíte určenou sumu a vše ostatní necháte na cestovní kanceláři, tuto část můžete hned přeskočit. Ti, co si dovolenou pečlivě plánují, ale mají situaci neskonale lepší, než jen třeba před 15 lety. Služeb pro on-line vyhledávání je celá řada a s jistou dávkou trpělivosti můžete najít opravdu dobré nabídky.

Letenky a cesta

Vyhledávání letenek je pro někoho vůbec tím prvním krokem. Může totiž určit, kam se poletí a kdy. V takovém případě oceníte flexibilní vyhledávání, kde zadáte rozsah dat a necháte si vyhledat ty nejvýhodnější letenky.

Dobré možnosti vyhledávání dává třeba český vyhledávač Kiwi.com (dříve známý jako SkyPicker). Můžete si vybrat data odletu a návratu (přetažením krajů vybraného dne můžete vytvořit rozsah dat), destinaci „Kamkoli“ a mapa vám ukáže, za jakou cenu se dostanete kam.

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Vyhledávání destinací na Kiwi.com.

Podobné možnosti nabízejí i další vyhledávače: SkyScanner, Kayak, Expedia, Pelikán a řada dalších. Mírně se liší v cenách (záleží na jejich dohodnuté provizi) a v drobnostech, které ale mohou být důležité pro konkrétní cestu. Obvykle se doklikáte k podobným letenkám, občas ale narazíte na nabídku nebo kombinaci, která je unikátní. Pro opravdu velké cesty kolem světa můžete vyzkoušet specializované stránky na plánování multi-destinačního letu, třeba AirWander nebo pokročilý vyhledávač Matrix Airfare Search. Občas se také může vyplatit podívat se na konkrétní nabídky nízkonákladových aerolinek, které se občas po Evropě s cenami dostanou opravdu nízko, pokud cestujete nalehko, flexibilně nebo vám nevadí se přizpůsobit.

Cestování s covid pasem

Při cestování nezapomeňte sledovat aktuální podmínky pro vstup do daného státu. Informace najdete například na webu Ministerstva zahraničních věcí (přehled zemí je ZDE). Při návratu můžete mít nařízenou karanténu nebo se prokázat testem, aktuální podmínky ZDE.

Češi mohou získat svůj certifikát na stránkách ocko.uzis.cz. Na mobil pak můžete nahrát aplikaci Tečka a její doplňkovou aplikaci čTečka pro ověření certifikátů ostatních.

V zahraničí by měl platit váš EU covid certifikát bez ohledu na to, ve které aplikaci jej ukazujete, prokázat se můžete i vytištěnou verzí.

Ubytování

Během pandemie v roce 2020 turismus po celém světě víceméně stagnoval, a to znamená, že ubytovací zařízení to neměla jednoduché. Ta, která přežila, teď bojují o pozornost zákazníků. A obvykle na tom kromě zákazníků vydělávají i centrální nástroje pro vyhledávání ubytování. Poskytovatelé ubytování by byli raději, kdybyste rezervaci provedli přímo u nich, nicméně obvykle dají turisté přednost pohodlí a možnosti vybírat si z velké nabídky. A to v praxi umožňují jen velké centrální služby jako Booking.com, Hotels.com, Staypia a další. Stačí zadat data a už si můžete hrát s velkým množstvím filtrů, podle kterých ubytování vybíráte.

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Booking.com ukazuje nabídku hotelů a spoustu filtrů, kterými ji lze korigovat.

Zajímavou možností při hledání hotelu na poslední chvíli je využití „tajných“ nabídek. Některé hotely své volné kapacity nabídnou na speciálních stránkách jako HotWire.com nebo LastMinute.com, dopředu ale nevidíte, o jaký hotel se jedná. Občas se tak dostanete do pětihvězdičkového hotelu za cenu tříhvězdičkového. Subjektivně se ale zdá, že hotely této možnosti využívají méně, než v minulosti, a „tajné“ nabídky už tedy nejsou tak odlišné od těch, které najdete v běžných vyhledávačích.

S ubytovacím trhem zamíchaly také nabídky apartmánů přes společnosti jako AirBnB.com, kde můžete najít jak profesionální apartmány, tak si pronajmout pokoj od někoho, kdo bydlí v turistické destinaci a má místo pro hosta navíc. Naopak pro vyhledání kompletních balíčků od cestovních kanceláří můžete využít portály jako Invia.cz nebo Expedia.com.

Další užitečné nástroje pro plánování cesty

Porovnejte náklady na život v různých městech pomocí Numbeo.com nebo Expatistan.com, hodí se to zejména pro představu o tom, kolik utratíte za jídlo nebo hromadnou dopravu.

Pomocí specializované Wikipedie pro cestovatele WikiTravel si můžete předem nastudovat dobrovolníky sesbírané informace o své lokalitě.

Informace o průměrném počasí v dané destinaci v konkrétní roční dobu najdete třeba na AccuWeather.com nebo na WolframAlpha.com.

Při plánování cesty se vám nejspíš nahromadí velké množství e-mailů: rezervace hotelů, letenky, jízdenky atd. Pro ucelený pohled na celou cestu zkuste všechny tyto maily naposílat na svůj účet u TripIt. Ten letenky i rezervace uspořádá do přehledné tabulky, odkud si je můžete vytisknout nebo nahrát do mobilu a mít tak informace o plánované cestě stále u sebe. Podobnou službu nabízí i aplikace TripCase.

Navigace na místě

Snad největší rozdíl v cestování nyní a před 20 lety je v dostupnosti navigací. Zatímco dříve byli cestovatelé odkázáni na papírové mapy a pomoc místních, nyní má prakticky každý turista v kapse chytrý telefon s GPS. To znamená, že (dokud mu nedojde baterie), může se po cizím městě pohybovat skoro stejně sebevědomě, jako ve městě, které zná.

Mapy

České Mapy.cz – pro někoho překvapivě – fungují i v zahraničí a umožňují stažení off-line map celých zemí. Jsou podrobnější, než níže uvedené Here, ale také zaberou více místa na disku. Třeba Německo zabere přes 5 GB, ale můžete si stáhnout jen jednotlivé spolkové země, a tak místo ušetřit. (Mapy.cz patří pod společnost Seznam.cz, která vydává Seznam Zprávy, pozn. red.)

Patrně nejlepší celosvětové pokrytí mají Google Maps (aplikace pro Android a iOS). Nabízejí kromě navigace pro automobily i navigaci pro pěší, kola (ne ve všech městech) nebo hromadnou dopravu. V neposlední řadě mají obvykle aktuální informace o místních podnicích. S předstihem si můžete stáhnout mapy off-line (kliknutím na profilový obrázek a vybráním možnosti Off-line mapy uvidíte přehled svých stažených map a můžete si stáhnout další oblasti).

Stáhnout mapu celé země (podobně jako Mapy.cz) pro úplný off-line přístup nabízejí mapy HERE we go, kde si můžete stáhnout celé státy, nebo dokonce kontinenty. Hodí se to zejména pro navigaci v autě, při chození po městě se ale dají použít také. Navíc mají svoji off-line verzi i pro některé chytré hodinky.

Mapy se samozřejmě liší vzhledem i funkcemi. Tady se můžete podívat na porovnání stejného místa v italském Římě ve třech zmíněných aplikacích:

Doprava

Při plánování trasy po cizím městě se zkuste poohlédnout po nějaké místní aplikaci. Může být pro orientaci lepší než mezinárodní aplikace. Využijete tak lépe lokální možnosti a často také místní aplikace umí naplno využít možností místní hromadné dopravy, včetně kupříkladu placení mobilem.

Příznivce alternativních možností dopravy zaujme CityMapper, aplikace která je zaměřená na osobní dopravu po městě. Dostupná je zatím jen pro některá větší města. Kromě městské hromadné dopravy ukáže na mapě třeba sdílená kola nebo elektrické koloběžky.

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Aplikace CityMapper ukazuje různé možnosti dopravy ve městě.

Hezkým detailem je zobrazení kruhu, který znázorňuje oblast, kam člověk ze současné pozice dojde za 15 minut nebo 60 minut. V neznámém městě to dává aspoň přibližný odhad lépe než klasické měřítko mapy.

Pro kombinaci více druhů dopravy vyzkoušejte aplikaci Rome2Rio.

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Kombinace vlaků, autobusů, letadla a automobilové dopravy v jedné stránce.

Hodí se zejména při hledání vnitrostátní dopravy, když se nechcete proklikávat lokální nabídkou vlakových a autobusových spojů. Zvládne ale i dopravu mezinárodní a umí zkombinovat různé typy dopravy.

Restaurace

Při vyhledávání restaurací v cizině se turisté často dostanou do podniků, kterým se místní vyhýbají. Jejích „autentický zážitek“ tak nemusí mít s lokální kuchyní téměř nic společného. On-line aplikace naštěstí umožňují tento tradiční problém obejít.

Při vyhledávání místních restaurací můžete vyzkoušet své oblíbené mapové služby, ve kterých obvykle nějaké vyhledávání restaurací je. Jsou zde také specializované cestovatelské stránky typu TripAdvisor a stránky s recenzemi jako Zomato nebo Yelp. Vyhledávat můžete podle lokality, cenové hladiny, typu podniku nebo recenzí ostatních (nezapomeňte přitom, že recenze nejsou vždy autentické).

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Aplikace TripAdvisor umožňuje off-line stažení informací o konkrétním městě.

Pozor, po pandemii mohlo hodně restaurací a obchodů zkrachovat nebo mít omezený provoz. Ověřte si tedy pro jistotu, že má vyhlédnutá restaurace otevřeno, než se tam vydáte přes půl města.

Další užitečné weby na cesty

Počasí můžete sledovat například pomocí aplikací Klara, AccuWeather, Ventusky nebo Windy.com (provozuje je firma Seznam.cz, která je vydavatelem Seznam Zpráv, pozn. red.).

Při hledání fotogenických míst můžete použít mapu Sightsmap.com. Projekt již není udržovaný, ale stále umožňuje najít místa, kde lidé v dané oblasti pořizují nejvíce fotek.

Foto: screenshot: Pavel Kasík

Mapa ukazuje místa, kde lidé nejčastěji pořizují fotky, kterými se pak chlubí on-line.

Při dorozumívání vám pomůže překladač Google Translate nebo Bing Microsoft Translator. Aplikace umožňují i off-line fungování, takže nebudete plýtvat daty. Můžete dokonce vyfotit jídelní lístek a přeložit si konkrétní pasáže přímo na své mobilní obrazovce. Pro studium základů cizího jazyka se zase osvědčila aplikace Duolingo.

Jaký hardware zabalit do kufru?

Nejsem možná ten pravý, kdo by vám měl radit. Cestuji často s tolika elektronickými zařízeními, že za mnou opravdu nechcete stát ve frontě na letišti. Rozhodně ale doporučuji zvážit tyto hardwarové pomůcky:

  • Nabíječky – ano, množné číslo. Na cestách člověk snadno ztratí nabíječku a přijít o fungující telefon znamená vrátit se o třicet let zpátky.
  • Adaptéry a konverze – předem si zjistěte, jaké zásuvky jsou v zemi, kam jedete. Konverzi si sice můžete obvykle koupit na místě, ale proč nebýt připraven předem?
  • Powerbanky – pro dobíjení tam, kde nejsou zásuvky.
  • Čtečku paměťových karet – abyste mohli fotky zálohovat už na cestě.
  • Vodotěsné pouzdro – je levné a umožní fotografovat a natáčet pod vodní hladinou.

Co se týče počítače, zvažte, zda jej s sebou chcete tahat. Většinu věcí vyřídíte přes mobil nebo přes tablet a ztráta počítače je na cestách přeci jen o něco dražší. Pokud ale už s sebou počítač berete, nezapomeňte napřed jeho obsah zálohovat a zálohu nechat doma nebo na bezpečném místě.

Ne všechno se dá naplánovat. A to je dobře. Cestování ostatně může a má přinášet nečekaná překvapení. Je zcela na vás, nakolik využijete výše zmíněných nástrojů k tomu, aby byla vaše dovolená pohodlná, a nakolik k objevování věcí, které byste jinak nikdy nenašli.

Reklama

Doporučované