Hlavní obsah

Vánoční dárek od Kima pro Donalda: pravděpodobně test balistické střely

Foto: Profimedia.cz

Snímek z červnového setkání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem v korejském demilitarizovaném pásmu.

Reklama

Spojené státy se připravují na možnou severokorejskou zkoušku mezikontinentální balistické střely. V procesu jaderného odzbrojení KLDR už několik měsíců nenastal žádný pokrok. Mezi Washingtonem a Pchjongjangem navíc začíná opět narůstat napětí, informovala televize Fox News.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal Američanům lhůtu do konce roku, aby změnili postoj k jednání, jinak bude země nucena hledat „jinou cestu“. Podle televize CNN Severní Korea hodlá ukončit jednání s USA o denuklearizaci.

Američtí experti očekávaný test označují za vánoční dárek. KLDR totiž na počátku prosince varovala administrativu prezidenta Donalda Trumpa, že záleží jen na USA, jaký vánoční dárek od Pchjongjangu dostanou. Analytici proto vycházejí z předpokladu, že KLDR provede zkoušku balistické rakety, případně nukleární test.

Americký expert Victor Cha z Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) si myslí, že Severní Korea je prakticky připravená k balistické zkoušce. Před zhruba týdnem oznámil Kimův režim, že na základně Sohe, kterou v minulosti využíval k vynášení raket do vesmíru, provedl „velice významný“ test. Podrobnosti sice neoznámil, předpokládá se ale, že to byla statická zkouška raketového motoru.

Americký ministr obrany Mark Esper minulý týden uvedl, že USA bedlivě naslouchají zprávám o možném vánočním testu. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley v pátek novinářům řekl, že na nejvyšším stupni připravenosti není jen americká armáda, ale že k obraně proti jakémukoli kroku ze strany KLDR jsou nachystány i Japonsko s Jižní Koreou.

Televize CNN dnes s odvoláním na zdroj blízký severokorejskému vedení oznámila, že „vánočním dárkem“ má být nastolení tvrdé linie v jednání se Spojenými státy. Denuklearizace Korejského poloostrova, na níž Washington trvá, přestane být tématem k jednání a status KLDR jako jaderné mocnosti se má upevnit, uvedla CNN.

K takovému postupu se Pchjongjang odhodlal s přihlédnutím k údajně oslabené Trumpově pozici v americké politice. Podle CNN už rovněž nebude trvat na zrušení sankcí a bude klást hlavní důraz na politiku soběstačnosti.

KLDR tvrdí, že má balistickou raketu schopnou zasáhnout jakékoli místo v USA. Test mezikontinentální střely Hwasong-15 provedla v roce 2017. Podle odborníků ale Pchjongjang stále neprokázal, že bojová hlavice je schopná přečkat vstup do atmosféry, a rovněž potřebuje provést další letové zkoušky k ověření spolehlivosti a přesnosti střel.

Reklama

Doporučované