Hlavní obsah

Vánoční hvězda jako symbol Vánoc. Víte, odkud pochází a jak se o ni starat?

Foto: Profimedia.cz

Pryšec nádherný (vánoční hvězda), jeden ze symbolů Vánoc.

Reklama

Jedním ze symbolů Vánoc je vánoční hvězda. Od začátku adventu nechybí ve většině domácností například jako dekorace prostřeného stolu. Víte, odkud pochází, jaké je její pravé jméno a jak se o ni starat?

Článek

Pryšec nádherný neboli vánoční hvězda je jedním se symbolů adventu a Vánoc na celém světě a spolu například s adventním věncem patří mezi nejoblíbenější dekorace většiny domácností. Objevuje se jako dekorace na prostřených stolech už na začátku adventu. Prodává se v několika barevných kombinacích, ale nejoblíbenější zůstává červená.

Odkud pochází a proč kvete na Vánoce

Pryšec nádherný, který známe především jako vánoční hvězdu, pochází z Mexika. Je podobný keři nebo menšímu stromku a ve volné přírodě může dosahovat i několika metrů. Velikosti jsou ale různé. Tuto rostlinu činí zajímavou nikoliv květy, ale listeny, které bývají zbarvené do různých barev - bílé, růžové nebo červené.

Vánoční hvězda vykvétá v období, kdy je noc delší než 12 hodin. To znamená, že v České republice, stejně tak v celém mírném podnebném pásu, se jí daří právě v období Vánoc, kdy jsou noci nejdelší.

Historie a jak se dostala do Evropy

Do Evropy se rostlina dostala v roce 1804, kdy ji přivezl přírodovědec Alexander von Humboldt. Ve Spojených státech amerických je rostlina známa jako Poinsettia, toto jméno jí náleží podle Joela Robertse Poinsetta, který působil jako velvyslanec USA v Mexiku a přivezl ji s sebou zpátky domů v roce 1825. Až několik let poté byla tato rostlina popsána a zařazena mezi pryšce.

O její komercializaci ale můžeme hovořit o několik desetiletí později. Po celém světě se stala symbolem adventu a Vánoc až počátkem 20. století. Rodina německého přistěhovalce Alberta Ecka začala květinu prodávat v předvánočním čase, až se postupně rozšířila do celých Spojených států. Jeho rodina dokázala rostlinu díky tajným technologickým postupům vytvarovat do vizuálně poutavého tvaru. Koncem 20. století byla jejich metoda odhalena, odpublikována a chytila se jí konkurence.

V Evropě získala svou slávu díky pěstitelům, kterým se podařilo vyšlechtit v polovině 20. století pryšec jako pokojovou rostlinu vhodnou pro pěstování do vytápěných bytů. K evropskému úspěchu pomohlo také šlechtění různých barevných variant listenů. A tak vánoční hvězda pronikla do evropských domácností a stala se jedním ze symbolů Vánoc i zde.

Jak se o vánoční hvězdu starat

Vše začíná už při jejím výběru a cestě domů. Vánoční hvězda nemá ráda mráz a průvan. Důležitý je i stav její zeminy, neměla by být vysušená ani příliš mokrá. Její listy by měly být bez viditelných vad. Na cestu domů si ji nechte pečlivě zabalit, aby nebyla vystavena venkovnímu mrazu.

Nejlépe se jí daří při teplotě 15 až 22 °C, má ráda světlá místa a nesvědčí jí suchý vzduch. Hodí se například na okenní parapet, když chcete vyvětrat, přeneste ji na jiné místo, rostlina je náchylná na průvan a teplotní výkyvy.

Opatrnost je důležitá také při zalévání. Mělo by být mírné, ale pravidelné, rostlině neprospívá přemokření nebo stojací voda v květináči. Menší odrůdy kvůli malému množství zeminy potřebují zalévat každý den, větší jednou za dva až tři dny. Vánoční hvězda začne žloutnout a opadávat, pokud je její půda příliš suchá.

Reklama

Související témata:
Vánoční hvězda

Doporučované