Hlavní obsah

Vánoční písničky a koledy: Nalaďte se na blížící svátky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Připomeňte si některé české a zahraniční koledy nebo písně a nalaďte se na blížící se Vánoce.

Článek

České vánoční koledy

Tichá noc

Jednou z nejstarších vánočních koled je Tichá noc. V originále se jmenuje Stille Nacht a poprvé zazněla v roce 1818 v Rakousku, před dvěma lety tedy oslavila 200. výročí. V anglicky mluvících zemích je známá jako Silent Night. I díky tomu, že zní po celém světě ve více než 300 jazycích či dialektech, je zapsána v seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Vánoce, Vánoce přicházejí

Kvůli své jednoduché melodii a veselému textu se staly jednou z nejznámějších českých vánočních koled. První nahrávka vznikla v roce 1962. Autory jsou Jaromír Vomáčka, který složil hudbu, a Zdeněk Borovec vytvořil text.

Půjdem spolu do Betléma

Koleda, která neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Není ale znám její původ ani autor.

Další velmi známé koledy, které patří k českým Vánocům, jsou například Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas, kterou můžeme znát z anglicky mluvících zemí jako Jingle Bells. Dále také Narodil se Kristus Pán, která zazněla i v dnes už kultovním českém filmu Pelíšky v podání Jiřího Kodeta, Štědrej večer nastal nebo Pásli ovce valaši.

České vánoční písníčky

Půlnoční - Václav Neckář

Píseň Půlnoční vznikla v roce 2011, původně jako součást hudby k filmu Alois Nebel od režiséra Tomáše Luňáka. Václav Neckář ji nahrál se skupinou Umakart. V posledních letech se stala písní, která neodmyslitelně patří k vánočnímu času.

Jsou svátky - Karel Gott

Zdeněk Borovec, který už vytvořil text k české koledě Vánoce, Vánoce přicházejí, vytvořil také text k vánoční písni Jsou svátky, kterou nazpíval Karel Gott. Česká verze písně vznikla v roce 1976, pochází z anglického originálu Brandy, který byl později přejmenován na Mandy.

Vánoce na míru - Ewa Farná

Píseň vznikla v roce 2017 během 14 dní včetně videoklipu a skoro ihned zněla z českých rádií. I přestože vznikla poměrně nedávno, stala se písní, která zní o Vánocích v nejedné české domácnosti.

Zahraniční vánoční písničky

Last Christmas - Wham!

Jednu z celosvětově nejposlouchanějších vánočních písniček vytvořilo britské duo Wham!, jehož součástí byl George Michael a Andrew Ridgeley. Světlo světa spatřila v roce 1984. V roce 2019 těsně před Vánoci byla na serveru YouTube zveřejněna remasterovaná verze videoklipu z 80. let. V České republice patří mezi nejznámější zahraniční vánoční písně.

All I Want For Christmas is You - Mariah Carey

Píseň, která patří mezi nejposlouchanější na světě a je symbolem Vánoc, vyšla v roce 1994. Nikdo v tu dobu netušil, jak velkým hitem se tato píseň stane. Objevila se v několika filmech a znají ji lidé po celém světě, stejně jako Last Christmas patří k nejznámějším zahraničním vánočním písním.

Mariah Carey za tuto píseň drží i několik ocenění v Guinnessově knize rekordů - největší americký sváteční hit, nejvíce přehrávaná vánoční skladba na Spotify za 24 hodin nebo za nejvíce týdnů strávených v britském singlovém TOP 10.

Více o Vánocích čtěte na tomto odkazu.

Reklama

Doporučované