Hlavní obsah

Vánoční stromky z domácností v Olomouci skončí v kompostárně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik desítek tun vánočních stromků odvezou na začátku letošního roku od domů v Olomouci pracovníci technických služeb. Z odstrojených vánočních stromků poté v místní kompostárně vznikne zahradní hnojivo.

Článek

Vánoční stromky sváží Technické služby města Olomouce už od pondělí. Využívají k tomu posilová vozidla ve frekvenci minimálně tří svozů za týden. „Od úterý 19. ledna navíc budou vyhozené vánoční stromky sbírány při běžném svozu nádob s bioodpadem a od února pak spolu s odpadovými nádobami směsného komunálního odpadu,“ sdělil mluvčí radnice Michal Folta.

Lidé by měli vánoční stromky ukládat vedle stanovišť tříděného odpadu. Další variantou je jejich odvoz do sběrných dvorů či uložení do nádob na biodopad. V tomto případě je nutné stromky rozřezat. Víko nádoby na bioodpad musí být zavřené, aby je bylo možné vyvézt.

„V uplynulých letech bylo z ulic Olomouce odvezeno vždy 40 až 50 tun stromečků. Stromky následně vozí technické služby do kompostárny v Křelově, ostatně stejně jako každý další bioodpad z Olomouce. V kompostárně se pak bývalé vánoční symboly přirozenou cestou promění v zahradní hnojivo,“ uvedl Folta.

Vyhozené vánoční stromky z domácností nelze využít jako zpestření stravy například zvířat v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Na stromcích totiž často zůstávají zbytky ozdob a zvířata by se mohla o kovové háčky těžce poranit.

Reklama

Doporučované