Hlavní obsah

Z pražského vánočního stromu bude nábytek do domova pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pražském Staroměstském náměstí dnes začalo odstrojování vánočního stromu. Odvezen bude z náměstí v pondělí. Ze smrku studenti školy na Jarově vyrobí nábytek pro domov seniorů v Malešicích.

Článek

Z ulic města postupně zmizí rovněž výzdoba ze sloupů veřejného osvětlení a další tři desítky stromů. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Strom byl na náměstí rozsvícen loni 27. listopadu. Kvůli pandemii koronaviru se tak stalo bez tradičního doprovodného programu.

Odstrojování stromu zajišťují dvě posádky elektromontérů městské firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Nejdříve sundáme vánoční koule, hvězdy a špici, tedy asi 350 ozdob. Potom přijde na řadu šest kilometrů světelného řetězu. Práce potrvají dva až tři dny,“ uvedl generální ředitel THMP Tomáš Jílek.

Odvezen bude strom v pondělí 11. ledna. Osmnáctimetrový smrk bude nejdříve zavěšen na lano jeřábu, poté montéři uvolní kotvící lana a strom položí na zem. Kmen potom dřevorubec odvětví a rozdělí ho na přibližně čtyřmetrové klády, které poputují na pilu v Hostivaři, kde budou rozřezány na prkna. Dřevo bude vysychat v areálu školy na Jarově. Studenti z něj pak udělají nábytek. „Podobně chceme postupovat i v dalších letech - vánoční strom rádi využijeme k podobným prospěšným účelům jako letos,“ dodal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Smrk o výšce 17,5 metru zdobilo šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě a čtyřicet světelných hvězd. Na vrcholu byla třímetrová špice. Strom byl přivezen ze středočeského Kamenného Přívozu a město ho koupilo za 10 000 korun od majitele tamní chaty.

Reklama

Související témata:

Doporučované