Hlavní obsah

Vánoční trhy? Spíš netransparentnost a korupce, tvrdí politici i firmy

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Výběr provozovatele vánočních trhů dál rozpoutává debaty: Netransparentnost a korupce, tvrdí zastupitelé i zúčastněné firmy.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Rozhodnutí pražských radních o novém provozovateli vánočních trhů padlo už v úterý, od té doby se však vrší pochybnosti.

Článek

Výběr nového provozovatele vánočních trhů v Praze proběhl na poslední chvíli, trhy začínají už 26. listopadu. A vyústil ve verdikt, že akci bude i nadále pořádat dříve kritizovaná společnost Taiko, která trhy provozuje už od roku 2004.

Zúčastněné firmy, které si nakonec Praha nevybrala, průběh i výsledek tendru ostře odsuzují. Tvrdí, že nedostávaly v průběhu téměř žádné informace a že je radnice ignoruje i nyní, kdy požadují vysvětlení.

Detailní výpovědi dvou zúčastněných firem, Zahrady Čech a Catering Garden můžete vidět v reportáži.

Druhá ze jmenovaných, společnost Catering Garden se chce obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Firma Zahrada Čech pak zase na kontrolní výbor hlavního města. A navíc zvažuje i trestní oznámení.

Foto: Jaroslav Brousil

Společnost Taiko pořádá vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí už od roku 2004.

Postup radnice kritizuje i opozice. „Dělá to na mě dojem velké netransparentnosti, což je teď na magistrátu celkem běžné,“ uvedla Eva Vorlíčková, zastupitelka za Nezávislé. Právě ona před dvěma lety z tehdejší pozice radní pro majetek prosadila, aby Taiko dostalo výpověď.

Od té doby představitelé metropole opakovaně prohlásili, že město nebylo s trhy na turisty přetékajícím Staroměstském náměstí spokojeno dlouhodobě.

Zastupitel Václav Novotný (TOP 09) proto v souvislosti s aktuálním tendrem, který potvrdil Taiko, přímo použil slovo korupce. „Připouštím, že je to výsledek korupčního jednání, připouštím, že je to výsledek stranického pokynu, připouštím cokoliv, jen ne to, že by to proběhlo fér,“ řekl a zkritizoval vedení radnice v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO).

Za pronájem bude Taiko městu platit ročně čtyři miliony Kč. Dosud platilo Praze za komerční akci v srdci metropole pouze 2,66 milionu. Nová smlouva bude na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jednoho roku.

Reklama

Doporučované