Hlavní obsah

Varování meteorologů: V noci a v neděli pozor na náledí

Meteorologové varují před námrazou. V noci na pondělí nasněží i v nižších polohách.

 

Reklama

Varování před náledím vydal v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pondělní ráno má přinést sněhovou pokrývku.

Článek

Během noci na neděli klesnou teploty až k -1 °C. Mokré povrchy začnou namrzat a na většině území se bude tvořit náledí, před kterým varuje Český hydrometeorologický ústav kraj Jihočeský, Karlovarský, Vysočinu, Liberecký, Plzeňský, Prahu, Středočeský a Ústecký.

Pokud jste tedy stále nevyměnili letní pneumatiky za zimní, je na přezutí nejvyšší čas. V noci na pondělí má od vyšších poloh sněžit a bude se vytvářet sněhová pokrývka, řidiči a chodci by tak měli dbát zvýšené opatrnosti.

Žádné tuhé mrazy

V příštích týdnech ale meteorologové nečekají žádné extrémně nízké teploty. Přes den by mělo být kolem pěti stupňů Celsia, v noci kolem nuly. Víc pod bod mrazu mohou teploty v noci klesnout před Mikulášem. Střídat se budou sušší a vlhčí období. Vyplývá to z čtyřtýdenního výhledu počasí, který v sobotu na svém webu zveřejnil ČHMÚ.

„Předpokládáme, že období od 13. listopadu do 10. prosince 2017 bude jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné,” uvedli meteorologové. Příští čtyři týdny mají být průměrné také z hlediska celkového množství srážek. „Relativně nejméně srážek se předpokládá v závěru předpovědního období,” doplnil ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 1,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1998, kdy průměr činil minus 2,6 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 6,9 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Doporučované