Hlavní obsah

Varování z WHO: Česku zbývá pár týdnů, než bude delta dominantní

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přeočkování bude kvůli mutacím zřejmě potřeba, říká šéf české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Srđan Matić.

Článek

„Delta je teď dominantní mutací ve většině evropských zemí, v České republice je oficiálně 50 procent vzorků delta, ale jsou to dva týdny stará data, teď už bude určitě delta rozšířenější i v Česku. Předpokládám, že na konci srpna bude mutace delta převládat z 90 procent,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes šéf české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Srđan Matić.

Podle něj jsou aktuální opatření v Česku dostatečná. „V posledních dvou měsících se reakce na pandemii sjednotila, opatření se zefektivnila a mám z nich dojem, že jsou také méně komplikovaná a kontroverzní, než byla dříve. Zjednodušila se například pravidla pro cestování, pro nošení respirátorů tak, aby bylo jednoduché je pochopit,“ říká v rozhovoru. Právě zakrytí dýchacích cest v uzavřených prostorách nebo tam, kde není možné dodržovat rozestupy, by podle něj mělo být zachováno nadále.

Jak se aktuálně šíří nákaza, si můžete projít v unikátní mapě ZDE. Jaká jsou platná opatření, naleznete ZDE.

Zároveň dodává, že „připravit se na podzim“ není ta správná strategie. Problém může nastat mnohem dříve. „Já bych se ptal, co bychom měli dělat nyní, protože po létě už může být pozdě. Pokud by byly signály, že se situace začíná zhoršovat, určitě by měla být zvážena další opatření,“ doporučuje expert.

„Měli jsme tu mutaci alfa a ta byla o 50 procent infekčnější než původní virus. Teď tu máme deltu a ta je zase o dalších 50 procent infekčnější než alfa. To je pozoruhodný nárůst infekčnosti za 1,5 roku pandemie. To také znamená, že lidé, kteří se nenechají očkovat, budou více riskovat, že se nakazí. A samozřejmě čím méně bude populace naočkovaná, tím více roste riziko vzniku nových, nebezpečnějších mutací. Můžeme být v budoucnu hodně nemile překvapeni,“ varuje Matić.

Podle něj nelze vyloučit, že nastoupí další vlna covidu, ale předvídat ji nyní není možné. Právě kvůli mutacím bude podle něj potřeba přistoupit k přeočkování.

Reklama

Doporučované