Hlavní obsah

Prymula: Dá se zabránit šíření viru mezi mladými. Ale je tu jednodušší cesta

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Jde o zdraví. Vakcíny neschválil Andrej Babiš nebo Miloš Zeman, ale Evropská léková agentura a FDA, jsou vyvinuty špičkovými farmaceutickými firmami. Nevěřte dezinformacím, apeluje biochemik Konvalinka.

Článek

Očkovat, očkovat a očkovat, radí biochemik Jan Konvalinka. Všechny ostatní cesty z epidemie covidu-19 jsou velmi restriktivní a zvyšují napětí ve společnosti, dodává epidemiolog Roman Prymula. O řešení covidové krize spolu diskutovali v pořadu Výzva serveru Seznam Zprávy.

Anabáze s covidem ani zdaleka není u konce, a to mimo jiné kvůli šířící se variantě delta, která je několikanásobně infekčnější než chřipka a přibližně dvakrát infekčnější než britská mutace.

„Podle – byť zatím ne úplně dokonalých údajů – vede (delta) k vyššímu podílu hospitalizace, pokud ovšem infikuje ohrožené lidi,“ popisuje biochemik Konvalinka.

Poslechněte si celý rozhovor s Romanem Prymulou a Janem Konvalinkou ve videu.Video: Seznam Zprávy

Současné nízké počty hospitalizovaných pacientů s covidem jsou podle obou odborníků následkem toho, že se nyní virus šíří hlavně mezi mladšími lidmi.

„Ale pozor, to je úplně stejná chyba, kterou někteří naši kolegové udělali loni v létě,“ říká Konvalinka.

„Počty nakažených letos v létě nejsou tak hrozivé, jako byly loni, protože máme možnost ochránit ohrožené skupiny obyvatel. Loni jsme to slyšeli pořád: ‚Ochraňme ohrožené a ty ostatní nechme žít normálně.‘ To ale nešlo udělat. Nebyl žádný způsob, jak ochránit 2,5 milionu lidí před tím, aby byli infikováni. Teď tu možnost máme. Je to očkování,“ dodává.

Motivovat k očkování má smysl takřka za jakoukoliv cenu, ekonomické ztráty v případném lockdownu totiž překonávají jakoukoliv státní podporu, poukazuje Konvalinka. Podle Prymuly je ale stejně nejdůležitější přesvědčovat obyvatele argumentací a viditelnou kampaní.

„Každá země zkouší něco jiného. Někde jsou objemy prostředků mnohonásobně vyšší, než u nás. Já bych se ale opravdu soustředil na to, abychom vysvětlovali, proč se máme očkovat. Ta kampaň tady chybí,“ říká bývalý ministr Prymula.

Anketa

Jak jste na tom s očkováním proti covidu-19?
Už jsem plně očkovaný
49,3 %
Mám za sebou první dávku
17,6 %
Čekám na očkování
4,9 %
Nenechám se očkovat
28,2 %
Celkem hlasovalo 36871 čtenářů.

Jak se aktuálně šíří koronavirus si můžete projít ZDE. Aktuálně platná opatření pak ZDE.

Jaká opatření zavést proti deltě?

„Já vnímám, že se v tuto chvíli šíří delta mutace zejména mezi mladší částí populace,“ říká epidemiolog Prymula.

Připouští pouze cílená opatření v rámci skupin, kde se nyní covid šíří nejrychleji, což jsou podle něj mladí lidé v nočních klubech a na hromadných akcích. Jedním dechem ale dodává, že je to velice citlivá věc a že důraz musí vláda klást na očkování.

„Nic dalšího se ani zdaleka tak neosvědčilo, jako očkování. Já bych nehledal jiné cesty, když máme očkování. Protože ostatní cesty jsou velmi restriktivní a budou dále zvyšovat napětí ve společnosti. Mnohem jednodušší je nechat se očkovat,“ radí Prymula, jak se vyrovnat s šířící se nakažlivější delta variantou.

Jenže právě s očkováním ohrožených skupin má Česko – na rozdíl třeba od Velké Británie – problém.

„Kdyby se mě pan ministr ptal, jakože se neptá, co bych radil, tak bych řekl: ‚Očkovat, očkovat, očkovat.‘ Co musíme udělat ze všeho nejdřív – a na tom se myslím shodneme v zásadě všichni – že primárně musíme najít způsoby, jak naočkovat ohrožené skupiny obyvatel, to znamená starší spoluobčany, lidi s komorbiditami, s diabetem a tak dále,“ popisuje Konvalinka.

A přidává i vlastní vysvětlení toho, proč část populace zatím očkování odmítá.

„Je tady několik vlivů. Hodně velký vliv má nezodpovědné šíření dezinformací, lží, strašení, naprostých výmyslů o tom, co všechno to očkování může způsobit,“ popisuje Konvalinka.

„Potom je tady obecně nedůvěra v této zemi k vládě a jejím představitelům, která bohužel má své příčiny a já jí rozumím, ale je třeba vědět, že tady jde o zdraví a jde o látky, které jsou schváleny nikoliv Andrejem Babišem nebo Milošem Zemanem, ale Evropskou lékovou agenturou a FDA, vyvinuty špičkovými farmaceutickými firmami. Jsou opravdu bezpečné,“ apeluje vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Reklama

Doporučované