Hlavní obsah

Vatikán odhaluje karty před sledovaným procesem. Vlastní tisíce nemovitostí

Foto: Profimedia.cz

Papež František.

Reklama

Vatikán zveřejnil, že mezi jeho majetek patří i pět tisíc nemovitostí. Transparentní se rozhodl být hlavně kvůli nadcházejícímu procesu, ve kterém je i jeden z kardinálů obžalovaný ze zpronevěry.

Článek

Je to vůbec poprvé, kdy se Vatikán rozhodl zveřejnit šíři svého nemovitého majetku. Jedná se o více než pět tisíc nemovitostí po celém světě. 4 051 z nich je na území Itálie, zbytek v Británii, Francii nebo Švýcarsku. Jedná se zejména o investice v luxusních částech daných metropolí. Výdělek z nich byl za minulý rok 15 milionů eur (asi 390 milionů korun).

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Asi 40 procent z celkového nemovitého majetku jsou školy, nemocnice nebo kláštery. Mezi nemovitosti se nepočítají budovy ambasád a velvyslanectví.

Informace a starost o majetek papežského sídla má v gesci Správa dědictví Svatého stolce, která je známá pod zkratkou APSA. Vydala dokument, ve kterém detailně popisuje dané nemovitosti i výši jejich nacenění. Označují to za „krok k transparentnosti“.

Dokument vyšel před dnes začínajícím a dlouho očekávaným soudním procesem s deseti lidmi, včetně třiasedmdesátiletého kardinála Angela Becciua. Skupina je obžalována mimo jiné z praní špinavých peněz a zpronevěry týkající se nákupu a pronájmu budovy v luxusní londýnské čtvrti Chelsea. Zpronevěřit měli až 350 milionů eur (asi 9,1 miliardy korun).

Vatikán londýnskou nemovitost koupil před deseti lety, kvůli nevýhodné koupi papež František předal správu investic právě pod ASPA. Po procesu ale Vatikán plánuje budovu opět prodat. „Vycházíme z kultury tajností, ale naučili jsme se, že pokud se jedná o ekonomické záležitosti, transparentnost nás chrání lépe než tajnosti,“ komentoval otec Juan Antonie Guerrero Alves, prefekt Ekonomického sekretariátu, dikasteria římské kurie.

Že zveřejnění majetku souvisí s nadcházejícím procesem, potvrzuje pro The Times i novinář italského deníku Corriere della Sera Fabrizio Massaro, který je společně s Mariem Gerevinim spoluautorem investigativní knihy, která právě tento skandál detailně popisuje. „Dokument od APSA je jasně spojený s procesem, je to celé součástí snahy Vatikánu ukázat, že obrací list,“ komentuje Massaro.

Z Vatikánu až do Hollywoodu

Kromě skandálu s londýnskou nemovitostí kniha zmiňuje například i cestu vatikánských peněz skrze investice až k velkým hollywoodským trhákům. Například milion eur vložených do biografického muzikálu o Eltonu Johnovi Rocketman. Sám Elton John o událostech tweetoval: „Jak Vatikán může odmítat požehnat stejnopohlavním sňatkům, protože jsou ‚hříšná‘, ale rád si vezme výdělek z ‚Rocketmana‘ – filmu, který oslavuje mé nalezené štěstí z manželství s Davidem?“

Během pandemie vatikánský rozpočet obstál velmi dobře. Městský stát se rozhodl výrazně omezit svoje výdaje a deficit státního rozpočtu klesl ze 79,2 milionů eur na 64,8 milionů eur (asi 1,7 miliardy korun). K šetření pomohlo i zrušení různých církevních událostí, ale i aktivit Vatikánu o 75 procent, seškrtal se i rozpočet pro zahraniční diplomaty.

Reklama

Doporučované