Hlavní obsah

Vatikánský úřad odmítá právo na volbu či změnu pohlaví. K teorii genderu se vyjádřil poprvé

Vatikánská církev vydala první oficiální stanovisko k teorii genderu. To má zároveň sloužit jako průvodce pro učitele v katolických školách, rodiče a děti.Video: Esther Beshirová, AP

 

Reklama

V pondělí Vatikán publikoval novou edukativní studii s názvem „Bůh učinil člověka jako muže a ženu”, a vstoupil tak do debaty o genderu. Text odmítá myšlenku na volbu či změnu pohlaví. Dokument zamíří do katolických škol po celém světě a je určený studentům, rodičům, vedoucím škol a biskupům. Jde přitom o první oficiální postoj katolické církve k teorii genderu, píší britská média. Zpráva vyšla v době, kdy na mnoha místech ve světě probíhají akce za práva LGBT komunit.

Článek

Dokument s podtitulem „Směrem k dialogu o otázce genderové teorie ve vzdělávání“ vydal vatikánský úřad, který je zodpovědný za vzdělávací katolické instituce po celém světě. Podle britského deníku The Guardian podporuje úlohu matky a otce v tradiční rodině a má pomoci učitelům katolických škol v tom, aby se postavili proti myšlenkám, které „popírají přirozený rozdíl mezi mužem a ženou“. V průvodci pro učitele pak například popisuje non-binární pohlaví jako „fiktivní”.

Text se dále zaobírá jednotlivými otázkami z teorie genderu, která „popírá rozdíly a vzájemnost v povaze muže a ženy a představuje si společnost bez sexuálních rozdílů – to eliminuje antropologický základ rodiny”, citoval The Guardian. Sexualita je přitom podle zde uvedeného křesťanského pohledu považována za základní složku lidské osobnosti.

Podle Guissepe Versaldiho z Kongregace pro katolickou výchovu je teorie o genderu problematická, protože vede ke vzdělávacím programům a legislativním doporučením, která podporují identitu jednotlivce a emoční intimitu, jež jsou odtržené od základních biologických rozdílů mezi mužem a ženou.

„Vlastnosti lidské bytosti se odvíjejí právě od pohlaví, na základě kterého se na biologické, psychologické a duchovní úrovni člověk stává mužem nebo ženou,” sdělil deníku Versaldi. Podotkl také, že genderová teorie usiluje o zavedení jedné jediné myšlenkové školy, která by určovala výchovu dětí.

Ve vzdělávací zprávě dále údajně stojí, že myšlenka genderové identity není ničím „víc než zmateným pojetím svobody v oblasti pocitů a přání nebo momentálních tužeb vyvolaných emocionálními impulzy“. The Independent zase napsal, že vatikánský vzdělávací orgán odmítá utváření identit, jako je transgender nebo třetí pohlaví, protože vedou k dvojznačnému výkladu mužství i ženství.

Katolické advokátní skupiny bojující za práva LGBT text rychle odsoudily a nazvaly škodlivým. Podle jejich názoru by mohl přispět k šíření nenávisti, fanatismu a násilí na homosexuálech a transsexuálech.

Americká advokátní skupina New Ways Ministry upozornila, že text může zmást ty, kteří se potýkají s otázkami ohledně genderové identity a sexuální orientace. To by podle ní pak mohlo vést k sebepoškozování, závislostem, a dokonce sebevraždě. Odvolává se přitom na výzkum, podle kterého je u LGBTQ dospívajících mnohem větší riziko sebevraždy.

Ředitel New Ways Ministry Francis DeBernardo prohlásil, že Vatikán není připravený k diskusi o pohlaví a sexualitě v moderním světě. Místo toho „zůstává v temných dobách a podporuje falešné učení, které se opírá o mýtus a lži“. Opačného názoru je profesor Roberto Zappala z Milánského institutu Gonzague, který vnímá studii jako snahu prosadit dialog o otázce genderu v dnešním vzdělávání. Významný jezuitský spisovatel, otec James Martin, ale na svém Twitteru napsal, že dokument je především dialog s filozofy a teology – už ale nezahrnuje vědce, biology, psychology a už vůbec ne LGBT osoby.

Dokument podepsali kardinál Guiseppe Versaldi a arcibiskup Angelo Zani, kteří ve Vatikánu zastávají vedoucí pozice v oblasti vzdělávání. Sám papež František dokument podle informací stanice CNN ještě nepodepsal.

Reklama

Doporučované