Hlavní obsah
Online

Blatný: Česko je zřejmě za bodem zlomu epidemie

Foto: vlada.cz

Ministr Blatný uvedl, že Česko chce získat dva miliony dávek nadějné vakcíny.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Laboratoře v Česku v úterý potvrdily dalších 9016 případů nemoci covid-19. Proti pondělí jich bylo zhruba o 3000 více, ale přibližně o 3000 méně než před týdnem.

- Stále ale rychle přibývá úmrtí s covidem-19. Za den jich ve statistikách přibylo 295, včetně těch dopočítaných pro předešlé dny. Za úterý jich ministerstvo uvádí 109, čísla z posledních dnů ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou.

- Pokud by pokračoval nynější vývoj epidemie koronaviru, mohly by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) žáci 1. a 2. ročníků základních škol vrátit do lavic již 18. listopadu.

- Česká republika je podle údajů o šíření nemoci covid-19 pravděpodobně lehce za bodem zlomu, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Dárců covidové plazmy přibylo. Protilátky má přes 70 % z nich

    Nemocnice si pochvalují zájem dárců rekonvalescentní plazmy. Protilátky lidí, kteří prodělali covid-19, mohou zachránit životy ostatních. Méně lidí chodí darovat krev, té je ale kvůli zrušeným operacím v nemocnicích dost.

    Více v následujícím článku

  • Proč se už otevírají školy, nevíme. Dva ročníky se ale domů znovu nevrátí

    Nový protiepidemický systém Ministerstva zdravotnictví pod zkratkou PES nepočítá s tím, že by se žáci prvních a druhých tříd znovu učili distančně. I během nejvyššího rizika nákazy se mají tyto ročníky učit prezenčně.

  • Ve středu je k 18:00 zatím 4 398 nakažených

    Za středu v Česku zatím přibylo 4 398 nakažených. V posledních dnech se však méně testuje. Za úterý pak bylo potvrzeno 9 015 případů z celkem 33 643 provedených testů. Opět tak stoupl poměr nakažených přes hranici 25 %.

  • Domovy seniorů v Litvínově a Janově jsou novými ohnisky nákazy

    Plošné testování v domovech pro seniory odhalilo nová ohniska koronavirové nákazy v domovech v Litvínově a Janově, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Šéf klíčového špitálu: Jedna nemoc nemá mít červený koberec

    Okolo 10. listopadu měl přijít vrchol pandemie v Česku, spočítali matematici. V nemocnicích je přes osm tisíc Čechů, jak to lékaři zvládají? Ptali jste se šéfa Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davida Feltla.

    Více v následujícím článku

  • Jak se žije v izolaci. Tohle vidí v domovech důchodců pečovatelé

    Společenský život v domovech seniorů vystřídala izolace a stesk po rodině. Psychická deprivace seniorů jako téma přitom často zůstává na pozadí aktuálních událostí. Jak to vypadá za zdmi domova v Kobylisích?

    Více v následujícím článku

  • Prymula se sešel se Zemanem

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se na Pražském hradě sešel s prezidentem Milošem Zeman. Co je důvodem setkání, není zatím jasné.

  • Blatný: Zřejmě jsme za bodem zlomu

    Česká republika je podle údajů o šíření nemoci covid-19 pravděpodobně lehce za bodem zlomu, řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ještě nějakou dobu ale očekává vysoký počet hospitalizovaných, protože zátěž nemocnic má vždy zhruba dvoutýdenní zpoždění. Pokud bude systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření PES v platnosti od pondělí, Česko bude v pátém, nejvyšším stupni rizika, dodal Blatný.

    Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech zvolňuje, spolu s tím stagnoval počet hospitalizovaných. „Začíná klesat procento pozitivních testů. Číslo je pořád velké, ale klesá. Oproti minulému týdnu je pokles o více než devět procent. Dochází také k poklesu celkového počtu nově diagnostikovaných osob. Co zatím neklesá a zatím ani nemůže, jsou počty hospitalizovaných na intenzivní péči, i když celkové počty hospitalizovaných se zastavily. Kdybych to měl velmi opatrně interpretovat, tak jsme na nebo pravděpodobně lehce za jakýmsi bodem zlomu,“ řekl Blatný.

  • Blatný: Chceme dva miliony dávek nové vakcíny

    Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od americké firmy Pfizer, připojilo se k evropské iniciativě. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca. První vakcíny by se mohly do Česka dostat v první čtvrtině příštího roku, řekl ministr.

    Česko se podle Blatného minulý týden připojilo k zatím nezávazné dohodě o dodávkách vakcíny, kterou sjednala Evropská komise. „Věříme, že tak, jak je to teď nastaveno, bychom měli mít v době, až bude vakcína k dispozici, kolem pěti milionů dávek,“ řekl. Zopakoval, že po obdržení vakcín by se měli jako první očkovat zdravotníci a senioři, cílem pak je proočkovanost populace na 50 až 60 procent.

  • Babiš: Prvňáci a druháci by se mohli do školy vrátit 18. listopadu

    Pokud by pokračoval nynější vývoj epidemie koronaviru, mohli by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) žáci 1. a 2. ročníků základních škol vrátit do lavic již 18. listopadu. Uvedla to Česká televize.

    Otevření alespoň části škol požadují po vládě lidovci, kteří tím podmiňují svou podporu dalšího prodloužení nouzového stavu.

  • Do statistik přibylo 295 úmrtí s onemocněním covid-19

    Do vládní statistiky přibylo za poslední den rekordních 295 úmrtí lidí, kteří byli nakaženi koronavirem. Za samotné úterý 10. listopadu jde zatím o 109 případů, zbylé téměř dvě stovky jsou doplněné údaje za předešlé dny. Dosud nejvyšší čísla se vážou k minulému úterý 3. listopadu, kdy skonalo 244 lidí, kteří měli covid-19. Celkem už podle údajů, které shromáždili vládní statistici, zemřelo 5 323 pacientů, u nichž byl koronavirus pozitivně testován.

  • V Praze v úterý přibylo 582 případů covidu-19, nakažených je méně než 14 000

    V Praze v úterý přibylo 582 potvrzených případů nemoci covid-19. V porovnání s pondělím byl denní přírůstek zhruba o 200 případů vyšší, proti minulému úterý ale téměř o 300 nižší. Hlavní město je nyní nákazou nejméně zasaženým regionem v zemi, aktuálně nakažených má méně než 14 000. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Hlavní zprávy