Hlavní obsah

Poučení z historie: vzpamatování akciových trhů nemusí trvat dlouho

Wall Street se vzpamatovává z minulého týdne (ilustrační foto).

Reklama

Po tragickém minulém týdnu na americké burze přišlo v pondělí mírné oteplení. Index S&P vzrostl o tři procenta a Dow Jones zaznamenal rekordní nárůst bodů. Investoři věřili v opatření, která slíbily centrální banky. Například americká centrální banka (Fed) dnes překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Rozhodla tak krátce po telekonferenci ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7. Na nezvykle rázné opatření Fedu okamžitě zareagovaly vzestupem hlavní indexy amerických akciových trhů.

Článek

V minulém týdnu se na amerických burzách udál nejhorší propad cen akcií od finanční krize z roku 2008. Situace z posledních únorových dní obstojí i ve srovnání s historickými momenty, které otřásly světem, jako jsou velká hospodářská krize, černé pondělí, útoky z 11. září i zmíněná finanční krize z roku 2008. Například známý index S&P 500 minulý týden spadl z rekordních výšin o 11,5 procenta.

Spojené státy přitom mohou děkovat svým občanům, že Američané se nebojí nakupovat ve velkém i v neklidných dobách. Podle CNN je tento faktor jediný, který udržel americkou ekonomiku nad úrovní recese při obchodních válkách s Čínou. „Americký spotřebitel je jedinou hradbou mezi ekonomikou, která roste, nebo neroste. Pokud spotřebitel ztratí víru, a koronavirus bude opravdovou zkouškou víry, přijde recese,“ řekl pro CNN Mark Zandi, hlavní ekonom Moody’s Analytics.

Dobrá zpráva, nebo ne?

Spotřebitel prozatím víru neztratil, protože toto pondělí index S&P 500 posílil o 3 procenta a index Dow Jones dokonce zaznamenal nárůst o 1 294 bodů, což je nejlepší výsledek za jeden den v jeho historii. Na procentuální hodnotu se jedná o nejlepší výsledek od března 2009.

Pohledy do minulosti ukazují, že podobně silný nárůst po extrémním propadu je častý a očekávaný. Vzpamatování trhu přišlo po ujištění centrálních bank po celém světě, že na krizi odpoví rázným osekáním úrokových sazeb. Banky se tak snaží uklidnit investory, aby zmírnily škody napáchané novým koronavirem. Analytikové přesto zůstávají spíše skeptičtí, nejsou si jisti, že nižší úrokové sazby povedou spotřebitele i podniky k větším útratám.

Poučení z historie

Podle zjištění Bespoke Investment Group je po týdnu, kdy index S&P 500 klesne o více než 10 procent, průměrný vzestup o 3,5 procenta. Index stoupal v 80 procentech případů – jediné výjimky byly v letech 1929 a 1940, která vymezují trvání velké hospodářské krize. Dlouhodobější vývoj ale dle Bespoke již není tak pozitivní jako prvotní nárůsty.

Tři měsíce po rapidním 10procentním propadu, podobném tomu z minulého týdne, vzroste S&P v průměru o 5,6 %, nicméně medián růstu je pouhé 1,1 %. Navíc index častěji klesal (53 %), než by stoupal (47 %).

Například naposledy S&P 500 zažil podobný propad v roce 2008, kdy v jednom týdnu index klesl o 18 %. Americký kongres tehdy schválil jako hozený záchranný kruh částku 700 miliard dolarů. Po tomto opatření trhy následující týden vzrostly o 4,6 %. Pomoc se ale ukázala pouze jako krátkodobé řešení, jak se později potvrdilo, když se krize dále prohlubovala.

Nejpomalejší růst od krize

Koronavirus představuje největší ohrožení pro světovou ekonomiku od roku 2009. Pokud se bude dále šířit, mohl by snížit růst celosvětového HDP z očekávaných 2,9 na pouhých 1,5 procenta, upozorňuje OECD. Zredukování růstu ekonomiky na přibližnou polovinu by mohlo dostat Evropu a Japonsko do recese. OECD proto volá po koordinované akci světových autorit, doporučuje vládám zvýšit výdaje na investice a bankám radí uplatnit opatření, která mohou dopad viru zmírnit. I v případě, že se svět dokáže s epidemií vypořádat co nejlépe, globální ekonomika poroste nejpomaleji od poslední finanční krize, pouze o 2,4 % odhaduje OECD.

Analytici však věří, že ekonomika Spojených států se dokáže recesi vyhnout. „Trh s akciemi se vzpamatuje poté, co investoři uvidí, že to nejhorší z celosvětové zdravotní krize už je pryč. Zisky zase budou růst ruku v ruce s globální ekonomikou. Myslíme si, že by tento moment mohl nastat v půlce roku,“ řekl CNN Edward Yardeni, vedoucí konzultačně investiční společnosti Yardeni Research.

Reklama

Doporučované