Hlavní obsah

Francouzi kšeftují s falešnými covid pasy

Foto: Profimedia.cz

Očkovací certifikát je ve Francii povinný například při vstupu do restaurace.

Reklama

Certifikáty o očkování a další potvrzení jsou ve Francii nově povinná pro vstup na veřejná místa. Policie v současnosti vyšetřuje rostoucí počet případů vydávání podvodných covid pasů.

Článek

Falešná potvrzení o provedeném očkování se šíří ve Francii především prostřednictvím kybernetických útoků. Ty jsou cílené především na účty tamních praktických lékařů, kteří mají vydávání pasů na starosti. Ve čtvrtek tak například lékař ze západního departamentu Gironde oznámil na policii, že jeho profil byl zneužit na vydání 55 očkovacích certifikátů.

Podobnou zkušenost nahlásil i další lékař z Marseille a napříč celou Francií nejsou tyto dva případy jediné, informuje server The Guardian. Úřady dosud obvinily několik hackerů z Paříže, Grenoblu nebo Bordeaux.

Kriminální činnost s vydáváním falešných potvrzení o očkování probíhá nicméně i mimo virtuální svět. Před dvěma týdny byly zadrženy a obviněny z podvodu a korupce dvě ženy pracující ve vakcinačním centru v Bordeaux kvůli prodeji padělaných certifikátů. Ty poskytovaly v cenovém rozmezí 80 až 150 eur (zhruba 2000 až 3800 Kč) za kus. Hrozí jim trest odnětí svobody až na tři roky a pokuta 45 tisíc eur. Jedinci, kteří od nich službu využili, mohou být pokutováni až dvěma tisíci eury.

„Podvod s covid-19 pasy je velice závažný a bude přísně trestán. Nikdo by neměl s očkováním podvádět,“ uvedl zastupitel departementu Gironde Martin Guespereau. Jedna z žen se nicméně odvolává na to, že její motivací k páchání trestné činnosti nebyl pouze finanční zisk. „(Dotyčná) věří, že člověk, který se nechce nechat očkovat, má právo se tak rozhodnout a stále žít normální život bez toho, aby mu byl odepřen přístup na určitá místa,“ vysvětluje Guespereau. Nepravé certifikáty vydávala i zdravotní sestra v pařížské nemocnici. Denně jich po dobu jednoho měsíce vydala kolem desítky, informuje dále The Guardian.

Podvody s pasy se nevyhýbají ani sociálním sítím. Agentura AFP přinesla svědectví o rozšířeném podvádění na platformě Snapchat, informuje server Euronews. Profilů, které se zaměřují na prodej falešných certifikátů, údajně existují desítky. Zájemci pak stačí, aby uvedl pouze své jméno, číslo pojištění, e-mail a adresu, na kterou bude pas doručen. Ne vždy je nutná platba předem. Pas následně přijde i v horizontu „několika hodin“.

Vyhledat nabídku je přitom jednoduché. Podle novinářů stačí pouze zadat heslo (ve francouzštině) „falešný zdravotní pas“. Cenově se služby pohybují od 140 do 350 eur. Pachatelé následně uvádí, „že pošlou informace lékaři, se kterým spolupracují. Ten následně člověka na příslušné úřady zaregistruje.“ Podle francouzské policie hrozí pachatelům této trestné činnosti až pětileté vězení a pokuta 150 tisíc eur. Ti, co si pasy kupují, si mohou odsedět až tři roky.

Povinnost zdravotnických pasů na území Francie vešla v platnost na začátku týdne. Protesty proti jejich zavedení nicméně probíhají poslední čtyři týdny. V ulicích francouzských měst se jich opakovaně zúčastnilo přes 200 tisíc. Podle vlády nová povinnost představuje pobídku k očkování a měla by zaručit, že vláda nebude muset v budoucnu přistoupit k plošným uzávěrám v případě, že by se zvýšil počet nakažených koronavirem.

Odpůrci opatření nicméně tvrdí, že povinnost prokazovat se potvrzením o očkování, testu či prodělání covidu-19 omezuje jejich osobní svobody. Francouzi se musí pasem prokázat při vstupu do restaurací, kaváren, kulturních a sportovních středisek či při cestování na delší vzdálenosti.

Reklama

Doporučované