Hlavní obsah

Ve Francii mají pozastavenou činnost tři tisíce zdravotníků. Kvůli očkování

Foto: Profimedia.cz

Protest zdravotníků ve východofrancouzském Lyonu (14. září 2021).

Reklama

Asi třem tisícům zdravotnických pracovníků ve Francii byla pozastavena činnost, nejsou totiž naočkováni proti covidu-19. Podle ministra zdravotnictví jde ale jen o dočasný problém, většina zdravotníků se nakonec očkovat nechá.

Článek

Nové opatření, které vstoupilo v platnost ve středu, stanovuje povinné očkování pro 2,7 milionu francouzských zdravotníků, pečovatelů nebo hasičů. Tyto podmínky teď podle BBC nesplňují hned tři tisíce zdravotníků. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran nicméně ve čtvrtek řekl, že „většina pozastavených činností je pouze dočasná“.

Podle ministr Vérana se velká část očkovat nechá, protože „vidí, že povinné očkování je realita“. Povinnost nechat se očkovat platí pro lékaře, zdravotní sestry i další zdravotnický personál včetně dobrovolníků.

Prezident Emmanuel Macron pracovníky ve zdravotnictví upozornil na nová pravidla 12. července. Varoval je, že do 15. září bude nutné nechat se naočkovat minimálně jednou dávkou vakcíny proti covidu-19, nebo ze zaměstnání odejít. „Jsem si vědom toho, co po vás žádám, a vím, že jste na tento závazek připraveni. Je to určitým způsobem součást vašeho smyslu pro povinnost,“ řekl Macron.

Po prezidentově oznámení došlo dokonce k pádu serveru Doctolib, na kterém si bylo možné zarezervovat termín pro očkování. Přesto se ale několik tisíc zdravotníků na žádný termín nezapsalo a zdravotnická zařízení napříč Francií děsí hrozba výpadků jejich fungování.

Jen v jedné nemocnici v Nice na jihu Francii bylo podle BBC suspendováno téměř 450 pracovníků. Před budovou nemocnice dnes proběhl protest nejen za účasti neočkovaných zdravotníků. Problémy hlásí i další jihofrancouzská nemocnice. Zařízení v Montélimaru pro agenturu AFP potvrdila, že už ruší neakutní operace, nemá totiž dostatek očkovaných anesteziologů.

Ministr Véran ale ve čtvrtek francouzskému rozhlasu RTL řekl, že „kontinuita, zabezpečení a kvalita péče byla zajištěna ve všech nemocnicích a zdravotně sociálních zařízeních“. Některá zařízení, jako například magnetická rezonance, měla podle ministra problémy jen několik hodin.

Véran dodal, že pozastavená činnost se týká především podpůrného personálu a „několika bílých plášťů“. Po celé zemi pak podle něj došlo celkem k „několika desítkám“ definitivních odchodů z profese.

Ještě před začátkem globální očkovací kampaně patřila Francie mezi nejvíce skeptické země v pohledu na očkování. Podle průzkumu společnosti Ipsos z počátku jen 40 procent Francouzů uvedlo, že se plánuje nechat naočkovat. Průzkum stanice BBC pak zjistil, že počet sledujících stránek ve francouzském jazyce, které sdílejí obsah proti očkování, v roce 2020 vzrostl z 3,2 milionu na téměř 4,1 milionu.

Od zavedení covid pasu se ale Francie stala jednou z nejproočkovanějších zemí světa. Francouzi se covid pasem musí v kinech, divadlech nebo galeriích prokazovat od 21. července. Dostávají ho ti, kteří jsou plně očkovaní, mají negativní koronavirový test nebo nemoc prodělali. Jeho zavedení ale dodnes provázejí protesty.

Podle dat místních úřadů je v zemi plně naočkováno přes 64 procent populace, alespoň první dávku pak zdravotníci aplikovali více než 74 procentům Francouzů. Mezi dospělými podle BBC dosahuje proočkovanost téměř 90 procent, země aktuálně začala s vakcinací dětí od dvanácti let.

Francie ale není jedinou zemí, která pro některé skupiny obyvatelstva zavedla povinnost očkování. Zatím jeden z nejpřísnějších přístupů zvolila Itálie. Ta se stane první evropskou zemí, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby se prokazovali covidovým certifikátem.

O novém opatření, podle něhož musí mít každý člověk na pracovišti doklad o očkování proti covidu-19, zotavení z této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus, na svém dnešním zasedání rozhodla vláda. Platit začne 15. října.

Zaměstnance bez covidového certifikátu může po pěti dnech zaměstnavatel vykázat z práce a pozastavit jim plat. Absence dokladu ale nemůže být důvodem k výpovědi. Lidé, kteří budou toto nařízení ignorovat a vyrazí bez zeleného pasu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1500 eur (15 200 až 38 000 korun).

V Řecku musí neočkovaní zaměstnanci veřejného i soukromého sektoru absolvovat pravidelné týdenní testy, které si budou hradit sami. Pravidlo vstoupilo v platnost 13. září. Minulý týden Spojené státy stanovily povinnost očkování pro federální vládní pracovníky a podniky s více než sto zaměstnanci.

Nová opatření se týkají zhruba sta milionů pracovníků. Americký prezident Joe Biden varoval, že pokud lidé nebudou očkovaní, měli by se připravit na pravidelné týdenní testování na covid-19. „Nejde o svobodu ani o osobní volbu, ale o ochranu sebe a svých blízkých,“ řekl Biden.

Reklama

Související témata:

Doporučované