Hlavní obsah

Ve Francii sepsali zákon o nenávistných příspěvcích na sítích. Jeho tváří je oběť kyberšikany

Foto: Twitter.com / Laetitia Avia

Poslankyně Laetitia Avia (vpravo) se stala symbolem kampaně proti šikaně. Zákonodárci teď začnou posuzovat zákon o nenávistných příspěvcích na sítích.

Reklama

Šéf internetové společnosti Facebook Mark Zuckerberg slíbil, že bude francouzským soudům poskytovat údaje o uživatelích, kteří se na síti vyjadřují nenávistně a xenofobně. A zákonodárci v Národním shromážděním začali diskutovat o návrhu zákona, jehož tváří se stala poslankyně Laetitia Avia. Sama bývá častým terčem kyberšikany.

Článek

První červencové pondělí se má ve francouzském Národním shromáždění začít debatovat o novém zákonu o kyberšikaně. Na jeho znění pracovala i Laetitia Avia, poslankyně za centristické hnutí prezidenta Macrona En Marche! (Vpřed!). Sama je na svých profilech na sociálních sítích častou obětí nenávistných a rasistických útoků.

„Pro mě je to každodenní téma. Od té doby, kdy jsem byla zvolena poslankyní, není ani den, aby mě na stítích neatakovali za to, že mám tmavou pleť. Nikdo z nich nekritizuje moji politickou činnost,” uvedla poslankyně v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro.

Podle průzkumu pro společnost FranceInfo je ve Francii až 22 % mladých (18–24 let), kteří se stali terčem útoků a šikany na internetu. „A to jsou pouze ti, kteří to přiznají navenek. U spousty lidí je to stále tabu, stydí se za to,” míni Laetitia Avia.

Francouzská poslankyně pochází z chudšího předměstí Paříže. Narodila se ve Francii rodičům z Toga. Ve volbách v roce 2017 byla v Macronově hnutí symbolem francouzské diverzity. Chce, aby se nenávistné útoky na sítích hodnotily stejně jako ty v ulicích.

„Nemůžeme na internetu tolerovat něco, co v ulicích neprojde,” řekla poslankyně britskému The Guardian: „Kdyby někdo v autobuse zakřičel ‚černá hubo‘, cestující by se ohradili a poprosili řidiče, aby dotyčného vykázal z autobusu.”

Podle nového zákona by se do 24 hodin měly nenávistné příspěvky odebrat. A to příspěvky, které budou atakovat něčí rasu, náboženství, sexuální orientaci, pohlaví nebo postižení. Pokud by společnosti provozující sociální sítě nezareagovaly, mohly by platit pokutu až ve výši deseti milionů euro.

Francouzský zákon se částečně inspiruje v německém zákonu o nenávistných příspěvcích na internetu. V platnost vstoupil minulý rok a budil kontroverze a diskuze o svobodě slova. Francouzi ale tvrdí, že jejich zákon bude daleko konkrétnější a neměl by tak ohrozit svobodné vyjadřování na sítích.

Reklama

Související témata:

Doporučované