Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi pašeráky zbraní. Ve vazbě je Polák a Čech

Ve Francii zadrželi pašeráky zbraníVideo: Reuters

 

Reklama

Ve Francii policie v sobotu zadržela osm lidí při pokusu o pašování zbraní do Velké Británie. Dva z nich, 59letý Polák a 23letý Čech, skončili po razii ve vazbě a jsou obviněni z dovozu zbraní a jejich držení za účelem ohrozit život.

Článek

Osm lidí bylo v sobotu zadrženo policií v Coquelles poblíž Calais a Eurotunelu při pokusu o převoz 79 zbraní a velkého množství munice do Velké Británie. Pašeráci zbraně ukryli do speciálně upravených motorů, které se nacházely na přívěsu za dodávkou.

Dva členové skupiny, 59letý Polák Janusz Michek a 23letý Čech žijící v Británii Denis Kolenčukov, byli v návaznosti na razii organizovanou Národním kriminálním úřadem (NCA) a detektivy z jednotky proti organizovanému zločinu Scotland Yardu vzati do vazby a obviněni.

„Současná prevence kriminality ukazuje, že ruční zbraně jsou stále oblíbené mezi některými kriminálními skupinami ve Velké Británii," uvedl Graham Gardner z NCA. „Nejedná se o největší zbraně, ale mohou být jednoduše ukryté a nebezpečné v rukou někoho, kdo je připraven je použít," dodal. Jak Gardner, tak hlavní detektiv Michael Gallagher z jednotky proti organizovanému zločinu se shodují, že zbraně byly pravděpodobně určeny pro londýnské kriminální gangy.

Vzhledem k nezvykle vysokému počtu zbraní je však možné, že část z nich mířila i do jiných britských měst. Ačkoliv jsou vyšetřovatelé zvyklí na pokusy o pašování malých zbraní, byli překvapeni velikostí zásilky, kterou označili jako největší samostatnou zásilku tohoto charakteru. „Nikdy předtím jsme neviděli pokus o doručení 79 ručních zbraní do Velké Británie. Fakt, že byl zločin překažen, je důležitý pro bezpečnost naší společnosti," řekl Gardner.

Reklama

Doporučované