Hlavní obsah

Ve městech na jihu Švédska řádily gangy mladých, poškodily až 80 aut

Po řádění švédských gangů zůstalo poničených asi 80 aut.Video: Reuters

 

Reklama

Mladíci zapalovali auta ve městech Göteborg, Trollhättan nebo Falkenberg. Podle policie spolu výtržnosti mohly souviset.

Článek

Skupiny mladíků v pondělí večer během řádění v Göteborgu a v několika dalších městech podpálily nebo jinak poničily okolo 80 aut. Informovala o tom místní média. Švédský premiér Stefan Löfven vyslovil podezření, že šlo o organizované útoky. Co bylo jejich motivem, zatím není jasné.

Policie informovala, že ve druhém největším švédském městě Göteborgu a v dalších městech v okolí bylo podpáleno nebo jinak zničeno osmdesát až sto automobilů. Neuvedla, co mohlo tuto vlnu násilí vyvolat, potvrdila jen, že se na něm podílely bandy mladých lidí. O kolik osob šlo, nesdělila.

Mladíci řádili například také v Trollhättanu, průmyslovém městě s vysokou nezaměstnaností, které leží severně od Göteborgu. Podobné události se odehrály i v přímořském Falkenbergu, jenž leží jižně od Göteborgu. Mluvčí policie Hans Lippens řekl, že vzhledem k tomu, že výtržnosti začaly v krátkém časovém odstupu, „nelze vyloučit, že jsou nějak mezi sebou spojené“.

„Zdá se, že to bylo velmi organizované, téměř jako vojenská operace,“ uvedl předseda vlády Stefan Löfven v rozhovoru, který poskytl švédskému rozhlasu. Dal přitom otevřeně najevo, že ho tato událost velmi popudila. „Co to sakra děláte?“ řekl na adresu pachatelů. „Společnost na to musí tvrdě zareagovat,“ dodal.

V poslední době zaznamenala tato skandinávská země zvýšení násilí v oblastech s vysokou nezaměstnaností a dalšími sociálními problémy. Podobné nepokoje zažilo hlavní město Stockholm v roce 2013.

Reklama

Doporučované