Hlavní obsah

Ve středočeských obcích přibudou další vaky na vodu pro stromy

Foto: Seznam Zprávy

Středočeský kraj.

Reklama

Ve středočeských městech a obcích přibude dalších 350 zavlažovacích vaků pro stromy, instalují je Středočeské vodárny.

Článek

„Navazujeme tak na loňský zkušební provoz, kdy se vaky testovaly a osvědčily,“ informovala mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

„V loňském roce dodaly vodárny pro naše stromy prvních šedesát vaků a jejich instalace se v suchém, horkém létě velmi osvědčila. Tento způsob zavlažování se ukázal v našich podmínkách jako velice účinný, a proto v akci letos pokračujeme,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). Vaky se objeví nejen u stromů v Kladně, ale také v Mělníku, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou, nově i v Líbeznici, Byšicích a Veltrusech.

Vodárenská společnost vaky dodá na místa, která starostové vytipují, a města pak zajistí jejich průběžné doplňování. „Jde o odolné plastové vaky, které lze instalovat k patě stromu jednotlivě, ve dvojici či trojici. Vaky lze připnout ke kmeni stromu či postavit samostatně. Instalace vaku ke stromu zabere vteřiny, naplnění trvá zhruba tři minuty a kapková závlaha zalije strom přímo ke kořenům při menší spotřebě vody,“ řekl generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl.

Pro naplnění vaků se používá voda z přírodních pramenů nebo dešťovka, ne pitná voda. Do jednoho vaku se vejde téměř 65 litrů vody, ta z něj k patě stromu pomalu odtéká asi devět hodin. Půda kolem stromu tak má dostatek času k tomu, aby vláhu vstřebala, a zavlažování je tak mimořádně účinné.

Reklama

Doporučované