Hlavní obsah

Ve Varšavě se pochodovalo na protest proti zákazu potratů

Foto: Ray Baseley, Seznam Zprávy

Páteční demonstrace je označována za vyvrcholení protestů, do nichž se podle agentury AFP zapojily celkem statisíce lidí.

Reklama

Tisíce lidí ve Varšavě protestovaly proti faktickému zákazu potratů. Ústavní soud minulý čtvrtek vydal verdikt, podle něhož současná podoba potratového zákona z roku 1993 porušuje ústavu.

Článek

Navzdory koronavirovým restrikcím se v pátek tisíce lidí z celého Polska zapojily ve Varšavě do protestního pochodu proti faktickému zákazu potratů. Polská vláda se chystá ztížit přístup k interrupcím po verdiktu Ústavního soudu, který došel k závěru, že přerušení těhotenství i v případě těžkého poškození plodu odporuje ústavě.

Účastníci akce se sešli před vládními budovami a také před sídlem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle agentury DPA se demonstranti s transparenty, na kterých byly například nápisy „Moje tělo, moje volba“, vydali do ulic za zvuku klaksonů a z amplionů je provázela slova řečníků, kteří ostře kritizovali vládu.

„Jsme připraveni bojovat až do konce,“ citovala agentura AFP jednu z organizátorek akce Martu Lempartovou. Pořadatelé mohou čelit i případnému stíhání, protože v Polsku nyní kvůli šířící se koronavirové nákaze platí nařízení, podle kterého se na veřejnosti může setkat maximálně pět osob.

V centru polské metropole se kvůli demonstraci shromáždil velký počet policistů. „Očekáváme, že to bude od rozsudku ten největší protest,“ uvedl policejní mluvčí Sylwester Marczak, podle něhož do města dorazily policejní posily.

Menší protestní akce byly svolány také do dalších měst, například do Krakova či Vratislavi.

Demonstrace v Polsku pokračují devátý den poté, co ústavní soud minulý čtvrtek vydal verdikt, podle něhož současná podoba potratového zákona z roku 1993 porušuje ústavu. Soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládnoucí stranou Právo a spravedlnost, chce změnit tu část zákona, která dovoluje přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu. Na tyto případy podle statistik připadalo 98 procent legálních potratů v minulých letech. Povoleny mají zůstat interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, nebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Protestovalo se také v Praze před polskou ambasádou. Podívejte se na fotogalerii z místa.

+10

Reklama

Související témata:

Doporučované