Hlavní obsah

Ve Varšavě zemřel muž, který se zapálil na protest proti vládě

Muž utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a po deset dnů přežíval v kritickém stavu v nemocnici.

 

Reklama

Zemřel Polák, který se pokusil v centru Varšavy upálit. Oznámila to v pondělí polská média. Muž svůj čin označil jako protest proti současné konzervativní vládě. Čtyřiapadesátiletý Piotr S. se 19. října před varšavským Palácem kultury polil hořlavou látkou.

Článek

„Piotr S. zemřel v neděli odpoledne, deset dní poté, co se polil vysoce hořlavou látkou a zapálil na protest proti vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS),“ napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na portál OKO.press.

Podle portálu muž utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a po deset dnů přežíval v kritickém stavu v nemocnici. Dříve se osm let léčil s depresí.

V dopisech na rozloučenou podle jeho syna žádal, aby čin nebyl spojován s jeho nemocí. Případ vyšetřuje varšavská prokuratura.

O deset dní dříve Piotr S. postavil reproduktor před varšavským Palácem kultury, pustil písničku „Miluji svobodu“, okolo rozházel letáky a do megafonu prohlašoval, že protestuje proti tomu, že vláda porušuje občanské svobody. Pak se polil hořlavinou a zapálil s výkřikem „Protestuji!“ Kolemjdoucí muže uhasili a sanitka jej dopravila do nemocnice.

Protestující obvinil předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedení strany, že „mají na rukou krev“. Zároveň vyzval Poláky, aby změnili tuto vládu „dříve, než zničí celou naši zem, dříve, než nás zcela zbaví svobody“.

Reklama

Související témata:

Doporučované