Hlavní obsah

Ve Wembley jsou čeští fotbalisté jako doma. Jaké mají šance na Euru 2020?

Foto: Profimedia.cz

V téhle sestavě nastoupil český národní tým nedávno proti Kosovu. Uvidíme, jak se bude lišit sestava pro Euro.

Reklama

Rok 2020 přinese spoustu zážitků i milovníkům sportu. Tokio uspořádá olympijské hry a fotbaloví příznivci se budou těšit na turnaj Euro 2020, který bude v mnohém netradiční.

Článek

Ač český fotbal prochází v průběhu let nejrůznějšími peripetiemi a výkyvy, jedné hodnoty se drží. Od roku 1996 se mu zatím pokaždé podařilo postoupit na závěrečný turnaj Euro. Každé čtyři roky.

Ano, už minulý turnaj v roce 2016 otevřel novou kapitolu, kdy se Eura nekonají jako dříve za účasti 16, ale hned 24 týmů, takže postup je teď relativně snazší než předtím, ale tak jako tak zůstává podstatným postoupit, být u toho. A to se daří.

Co je pikantní: Kvalifikaci o postup na turnaj odstartoval tým trenéra Šilhavého na londýnském stadionu Wembley, kde dostal na jaře tak trochu na pamětnou, když ho anglická reprezentace rozdrtila 5:0. Ale i proto, že v pražském Edenu slavily výhru pro změnu české barvy, přijde na turnaji samotném repete. S Angličany se Češi utkají znovu ve Wembley, tentokrát v duelu základní skupiny šampionátu. A když už jsme u Wembley… V závěrečných fázích se tu koná jedno semifinále a pak 12. července i finále celého turnaje.

Že se tam Češi v rámci téhle série už znovu nevrátí, že se takhle daleko v turnaji nedostanou? To si mnozí mysleli i v roce 1996. A nejen pamětníci si jistě vzpomenou, jak do něj tehdy tým trenéra Dušana Uhrina slavně dokráčel. A podlehl v něm v prodloužení týmu Německa.

Jaké jsou tedy šance týmu trenéra Jaroslava Šilhavého na Euru 2020? Bookmakeři ho mají za outsidera. Z nyní známých účastníků turnaje přiřazuje Fortuna horší kurz na zlato jen Finům (kurz 300). Když si teď vsadíte na Čechy a oni Euro vyhrají, dostanete pak od Fortuny stopadesátinásobek vkladu, tedy 150× víc, než jste vsadili.

Připomeňme si český program tak, jak ho určil los turnaje.

Ve skupině D začnou Češi ve skotském Hampden Parku v Glasgow. A to proti týmu, který teprve 15. června vzejde z dohrávek Ligy národů.

O tohle konkrétní volné políčko v herním plánu Eura se v play-off utkají dvojice Skotsko-Izrael a Norsko-Srbsko. Hraje se v březnovém termínu, bez odvet. Vítězové zmíněných duelů se utkají ještě spolu a ten lepší pak v létě rozehraje svou účast na Euru duelem s Čechy.

Specifické by samozřejmě bylo, pokud by se to vydařilo skotskému národnímu celku, protože by hrál doma. Podobně jako Anglie ve Wembley. To je kouzlo, které umožňuje unikátní herní plán Eura 2020, jež se hraje na 12 stadionech ve 12 fotbalových zemích. Londýn i Glasgow samozřejmě leží ve Velké Británii, ale fotbal dbá na tradici, takže z jeho pohledu jde o Anglii a Skotsko.

Zajímavé je, že československá reprezentace nemohla v Glasgow dlouhé roky uspět, první čtyři historické zápasy tu prohrála. Všechno se zlomilo až v kvalifikaci o Euro 2000, kdy tu pod českou vlajkou díky vlastnímu gólu soupeře, a navíc i Šmicerově zásahu vyhrál Chovancův tým 2:1.

Další důležitý zápas, který si Skotové moc dobře pamatují, přišel v září 2011, kdy v Glasgow Jan Rezek nafilmoval penaltu, zápas skončil 2:2 a Bílkův tým to posunulo do barážových bojů o Euro 2012.

Skotové by se samozřejmě moc rádi dočkali odvety. Nejprve by ale museli zvládnout zápas s Izraelem a pak s vítězem duelu Norsko-Srbsko.

Zpět k českému programu na Euru. Druhý a třetí soupeř už jsou totiž jistí. Stejně jako skutečnost, že před druhým soubojem ve skupině nebude třeba se nikam stěhovat. V Hampden Parku hrají Češi i 19. června, tentokrát proti Chorvatsku, tedy proti úřadujícím vicemistrům světa.

S Modričem a spol. se český výběr utkal na Euru 2016 ve Francii, kde takřka zázrakem dorovnal dvougólovou ztrátu na konečných 2:2. Po zranění Tomáše Rosického už ale v posledním duelu skupiny proti Turkům zklamal a patřil mezi první vyřazené z turnaje.

Zopakovat nebo ještě vylepšit takový výsledek proti Chorvatům nebude rozhodně legrace. Modrič, Rakitič, Perišič… To jsou hráči světové třídy. A spolu s Brozovičem nebo útočníkem Rebičem budou patřit do širšího okruhu spolufavoritů turnaje. Fortuna jim přičítá kurz 26, vidí je jako devátého největšího favorita šampionátu.

V kvalifikační skupině Chorvati předčili týmy Walesu, Slovenska a také Maďarska a Ázerbájdžánu. Remízou ztratili překvapivě na půdě posledně jmenovaného a ve Walesu, prohráli v Maďarsku. Tým Slovenska vypráskali v Trnavě 4:0, doma 3:1.

Zápas číslo 3 čeká český výběr 23. června ve Wembley proti domácí Anglii. Už jsme zmiňovali vzájemné duely v kvalifikační skupině, českou prohru 0:5 v Londýně i pražské vítězství 2:1, které zařídila trefa novice národního týmu Zdeňka Ondráška.

Není pochyb o tom, že zaskočit Angličany, podle Fortuny největšího favorita turnaje (kurz 5,5), by podruhé bylo o to těžší, navíc v jejich velechrámu.

Zatímco skotský Hampden Park už se českým barvám dobýt podařilo, Wembley ještě nikoli, tuzemští reprezentanti tu uhráli zatím nejvýše remízu, a to dvakrát.

Ze skupin postupují vždy dva nejlepší celky. A přidají se k nim týmy ze třetích míst, a to nejlepší čtyři ze šesti. Zbývající dva stejně jako celky z pozic čtvrtých jedou domů.

Ostatní čeká vyřazovací fáze. Pokud by Češi skupinu D vyhráli, pokračovali by v Dublinu s druhým ze skupiny F, kde hrají Portugalci, Francouzi, Němci a dosud neznámý účastník.

Pokud by Češi skončili ve svém „déčku“ druzí, potkali by se v Kodani s druhým ze skupiny E (Španělsko, Švédsko, Polsko, ?).

V případě postupu ze třetího místa je variant několik, záleželo by na tom, které další skupiny by dodaly do další fáze celky ze třetích míst.

Proč se turnaj hraje takhle bláznivě, na spoustě míst Evropy?

Původně projevovaly zájem uspořádat turnaj tři země či uskupení: 1) Turecko, 2) Skotsko + Irsko + Wales a 3) Gruzie + Ázerbájdžán.

Nicméně Michel Platini, tehdejší prezident UEFA, přišel v roce 2012 s ideou rozprostřít Euro po celém kontinentu, u příležitosti 60. narozenin turnaje. Věc souvisela i s tím, že po hospodářské krizi, kterou spustil pád Lehman Brothers, nebyla v dalších zemích velká vůle stavět celou soustavu stadionů. Celý koncept měl i menší země vybudit k tomu, aby vybudovaly jeden pořádný stadion. Na poslední chvíli chtěla do tohoto „vlaku“ naskočit i Praha, ale uvažovaná přestavba stadionu v Edenu nezískala tehdy podporu magistrátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované