Hlavní obsah

Večer ve štábech: U Spolu večírek, zaskočené ANO nevědělo, jak dál

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Radost ve štábu Spolu.

Reklama

Jen pár hodin po sečtení hlasů bylo jasno. Dvě opoziční koalice s většinou mandátů se dohodly, že sestaví vládu.

Článek

Letošní parlamentní volby drží jeden unikát – snad nikdy nebylo tak málo volebních štábů, ve kterých bylo večer co slavit. Hnutí ANO skončilo oproti očekávání až druhé, Piráti utrpěli výprask, SPD neudělalo ani deset procent a levice vypadla ze Sněmovny.

Jediný pořádný večírek se tak konal ve volebním štábu koalice Spolu, kde vítězství ve volbách zapíjeli bok po boku členové ODS, TOP 09 a lidovci.

Kdyby nějaký cizinec zavítal do sálu v hotelu Grand Majestic Plaza, asi by ho nenapadlo, že se právě ocitl na politické akci. Euforií a energií zdejší večírek připomínal spíše koncerty rockových hvězd – lidé uvolnili emoce, s rukama nad hlavou křičeli, jásali, někteří dojetím dokonce slzeli.

+36

To vše od chvíle, kdy se ve štábu koalice Spolu dozvěděli, že v závěru sčítání překonali hnutí ANO. Mladí podporovatelé v modrých tričkách s logem Spolu skandovali „Fiala, Fiala, Fiala!“, když vítali svého lídra. „Premiér, premiér, premiér!“ křičeli další.

Ve foyer se objímaly nečekané dvojice – kolem ramen si padli například Miroslav Kalousek z TOP 09 se senátorkou Miroslavou Němcovou z ODS. O kousek vedle se objímali lidovec Marek Výborný s občanským demokratem Martinem Kupkou.

„Nám úplně tekly slzy, to je fakt revoluce,“ neskrývala nadšení poslankyně Jana Černochová. „Možná jsme doufali v dobrý výsledek opozice v součtu, ale že dokonce jedna koalice přeskočí hnutí ANO, málokdo čekal,“ dodala rozesmátá politička.

„La“ party

V hotelu, kde se slavilo s pivem, vínem a samozřejmě nezbytným občerstvením, zůstaly po 22. hodině už jen nižší stranické řady. Lídři Fiala, Jurečka a Pekarová Adamová se přesunuli na jednání do centrály ODS, kde se setkali s šéfy PirStan Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem, aby rychle deklarovali záměr vytvořit společnou vládu.

Šéfové unavení z dlouhé vyčerpávající kampaně si pak vyrazili odpočinout. Naopak straníci z regionů, kteří se přijeli radovat, opustili hotel a postupně obsadili hospody v okolí náměstí Republiky s plánem slavit dlouho do rána.

Zástupci TOP 09 se přesunuli do podniku La Boca, občanští demokraté do restaurace podobně znějícího názvu La Cassa.

Naprosto odlišná atmosféra zavládla večer ve volebním štábu hnutí ANO. Partaj premiéra Andreje Babiše čekala vítězství a doufala v sestavování další vlády. Když Andrej Babiš na pódiu přijímal až druhé místo, suita ministrů za jeho zády nedokázala skrýt přepadlé výrazy.

Členové, kteří se sjeli na Chodov do Centra pohybové medicíny oslavovat očekávaný triumf, se po studené výsledkové sprše před novináři zavřeli do baru a ven téměř nevycházeli. Vstup hlídala ochranka. Oslava se za zavřenými dveřmi nekonala, šampaňské nebouchalo.

Vedení se taktéž zavřelo a projednávalo, co dál. Jenže zaskočení straníci nedospěli k žádnému hmatatelnému plánu a nesestavili ani vyjednávací tým. „Nic zásadního jsme nerozhodli, nehlasovali jsme, vyjednávací tým se neustavil,“ shrnul jednání zjevně unavený Radek Vondráček.

Už před devátou se vyprázdnil také volební štáb Pirátů a Starostů, kteří nakonec dosáhli na pouhých 15,6 procenta hlasů, i když jim průzkumy jednu dobu přisuzovaly vítězství. Nejdřív se vytratily pirátské tváře, které se po volebním debaklu snažily vyhnout novinářům.

Zástupci hnutí STAN, kteří slavili největší počet poslanců v historii, zůstali déle. I oni se ale nakonec rozprchli. Na plánovanou afterparty v hudebním klubu nedaleko holešovické La Fabriky už nikdo neměl náladu. Přesunuli se na ni jen příznivci a řadoví členové.

Lídr Bartoš se na ni už z jednání s koalicí Spolu nevracel. „Ivan Bartoš z jednání se Spolu pojede ihned domů,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Pirátů Karolína Sadílková na dotaz, zda bude šéf Pirátů slavit.

Reklama

Doporučované