Hlavní obsah

Věda je krásná příležitost hrát si, říká úspěšný český chemik Pavel Majer

Byznysové rady českého vědce Pavla Majera.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Pavel Majer řídí tým, který připravil léčivou látku proti rakovině. Právě ji dostávají první pacienti v rámci klinických testů.

Článek

Pokud vše půjde dobře, na konci testování bude lék proti nejběžnějším druhům rakoviny, například nádorům prsu nebo prostaty. „Nebuď zpupný, říkám si pokaždé, když zažívám úspěch, protože ta chvíle se může rychle obrátit,“ říká Pavel Majer v rubrice Rady v Magazínu Byznys.

Po dvou letech v laboratoři, včetně testů na zvířatech, totiž léčivá látka, označovaná zkratkou DRP-104, získala povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, který je obdobou českého SÚKLu. A to je pro české chemiky ohromný úspěch.

Na výzkumu se podíleli také experti z americké univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru. Studii řídí americká společnost Dracen Pharmaceuticals.

„Věda je povolání, na které myslíte pořád. Není to tak, že si člověk sedne ke stolu, vezme hlavu do dlaní a tam to vymyslí. Stává se, že člověka něco napadne v naprosto absurdních situacích, v posteli nebo třeba při výšlapu na horách,“ říká Pavel Majer. Vědu považuje za krásnou příležitost, jak spojit to, že si člověk hraje, s tím, že to k něčemu může být dobré.

Rady Pavla Majera, který byl hostem Magazínu Byznys, najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované