Hlavní obsah

Vedení reprezentace: Počítáme jen s plánem konání Eura ve 12 zemích

Foto: Profimedia.cz

Vedení české fotbalové reprezentace se připravuje jen na variantu ME s dvanácti pořadatelskými městy.

Reklama

Předseda UEFA Aleksander Čeferin odmítl spekulace ohledně přesunu fotbalového ME jen do jedné pořadatelské země. Vedení české reprezentace tak stále počítá jen s původní variantou turnaje ve 12 zemích, čemuž přizpůsobuje přípravu.

Článek

Zatímco evropské země bojují s mutací viru a zpřísňují opatření, vedení evropské fotbalové unie odmítá spekulace o změně v pořadatelství letního mistrovství Evropy, které se původně mělo odehrát v minulém roce.

Informace ohledně údajně zamýšlené změny v pořadatelství, a tedy přesunutí šampionátu jen do jedné země, místo původně zamýšlených dvanácti, přinesl v minulých dnech výkonný ředitel Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge. Ten zmínil, že o takové změně uvažuje sám předseda UEFA Aleksander Čeferin.

Šéf evropského fotbalu ale tuto informaci popřel a prohlásil, že se žádná změna momentálně nechystá. „Jsem optimista a věřím, že situace s virem bude diametrálně odlišná, až se bude turnaj blížit,“ uvedl Čeferin ve svém prohlášení.

I proto vedení české reprezentace počítá jen s původní variantou konání turnaje v několika pořadatelských zemích, čemuž přizpůsobuje i přípravu. „Česká fotbalová reprezentace se od loňského roku připravuje pouze na variantu s dvanácti pořadatelskými městy. V praxi to znamená, že pro tak zvaný basecamp, čili zázemí pro ubytování a trénink, i nadále počítáme s Edinburghem. Hotel ani tréninkové centrum jsme nezměnili,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv Petr Šedivý, tiskový mluvčí národního týmu.

Česká reprezentace by měla první dvě utkání se Skotskem a Chorvatskem odehrát v Glasgow. K poslednímu zápasu základní skupiny by se tým trenéra Šilhavého měl přesunout do Londýna, kde by se měl postavit domácí Anglii. Další skupiny se odehrají v Mnichově, Římě, Baku, Petrohradě, Bukurešti, Budapešti, Dublinu, Bilbau, Kodani a Amsterdamu.

„Organizační přípravy na UEFA EURO 2020 začaly už loni a teď na ně pouze navazujeme. Výhodu máme v tom, že organizační tým byl v Edinburghu loni několikrát na inspekční cestě a víme, s čím můžeme na místě počítat. Před pár dny proběhl první letošní workshop pro všechny týmy, na který budou v následujících měsících navazovat už konkrétnější schůzky a porady se zástupci UEFA i pořadatelských měst,“ přiblížil tiskový mluvčí reprezentace.

Už jen přípravu na turnaj ale organizačnímu týmu české fotbalové reprezentace komplikuje aktuální pandemická situace. „Do Edinburghu, kde plánujeme basecamp, ani do Glasgow a Londýna, kde budeme hrát zápasy, se v současnosti nedostaneme na inspekční cesty. Vše tedy zatím musíme řešit především na dálku, což ovšem moderní technologie přece jen zjednodušují. Další komplikací může být vyhovění všem koronavirovým opatřením podle pravidel UEFA – ta se však budou ještě zpřesňovat. Na druhou stranu jsme si většinu těchto opatření vyzkoušeli už loni při zápasech Ligy národů,“ doplnil Šedivý.

I v případě optimistického průběhu pandemie dle scénáře předsedy UEFA Aleksanda Čeferina plánuje vedení národního týmu na turnaji zavést přísná hygienická omezení. „Jde o podobná opatření, jaká jsme zavedli podle nařízení UEFA nebo sami z vlastního rozhodnutí už loni na podzim při zápasech Ligy národů. To znamená, že tým zůstane v tak zvané bublině, bude pravidelně testovaný a bude dodržovat mnoho dalších hygienických opatření. Už loni patřila pravidla české reprezentace k těm nejpřísnějším v Evropě a žádné převratné novinky v tomto směru nečekáme,“ řekl Seznam Zprávám za českou fotbalovou reprezentaci Petr Šedivý.

Organizační tým národního týmu musí řešit i starosti související s ukončením členství Velké Británie v Evropské unii. Ty by ale dle slov Šedivého neměly být nikterak velké. „V tomto směru by mělo jít spíše o formality, které budeme konzultovat například i s přepravcem, který do Skotska poveze potřebné vybavení a materiál,“ ubezpečil tiskový mluvčí národního týmu.

Reklama

Doporučované