Hlavní obsah

Velká záhada letecké historie se opět otevírá. Stačil jeden snímek z archivu

Nové důkazy o legendární Amelii Earhartové možná přinesou více otázek než odpovědíVideo: AP

 

Reklama

Kdy a kde zemřela Amelie Earhartová, první žena, která přeletěla Atlantik?

Článek

Legendární pilotka Amelie Earhartová, první žena, která přeletěla Atlantik, „zmizela" před 80 lety nad Tichým oceánem. Nyní se však objevila fotografie, která do jejího osudu - a do jedné ze záhad letecké historie - vnáší nové světlo.

Fotografii skupinky lidí, mezi nimiž je možná Amelia Earhartová, objevil v Národním archivu USA Les Kinney. Tvrdí, že se na ní pilotka skutečně nachází i se svým navigátorem Fredem Noonanem.

Pokud by to však byla pravda, Earhartová by 2. července 1937 nad Tichým oceánem nezmizela tak, jak se dosud myslelo. Fotografie totiž pochází z Marshallových ostrovů, kde mohla pilotka přistát, a zřejmě byla pořízena americkým špiónem.

Na fotografii (podívejte se ve videu) se podle vědců nachází i pilotčino letadlo. Sama sedí v hloučku lidí, zády k fotoaparátu. Nalevo by pak mohl být její navigátor a zcela napravo i její letadlo.

Vědci proto vyslovili hypotézu, že Earhartová byla zajata a později zemřela v japonském vězení.

Nová fakta o případu přináší dokument americké televizní stanice NBC s názvem Amelia Earhart: The Lost Evidence.

V něm vědci zkoumají nalezenou fotografii podle proporcí těla a jiných znaků, odhalují vrak letadla na Marshallových ostrovech a zobrazují výpověď posledního očitého svědka, který říká, že oba letce viděl. Navíc tvrdí, že americká vláda o osudu obou letců věděla a případ přesto po dvou týdnech uzavřela.

Amelia Earhartová v roce 1928 přeletěla jako první žena na světě Atlantický oceán. Pro přelet nad celým světem jí zbývalo jedenáct tisíc kilometrů.

Reklama

Doporučované