Hlavní obsah

Velké Meziříčí chce jednat o využití synagogy, v níž je tržnice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Velké Meziříčí na Žďársku plánuje, že bude pokračovat v jednáních s brněnskou židovskou obcí o využití Nové synagogy. V novogotické památkově chráněné stavbě teď nájemce provozuje tržnici.

Článek

Město by synagogu chtělo v budoucnu využívat ke kulturním a společenským účelům. „Je to mimořádně krásný novogotický objekt, je to jeden ze symbolů města,“ řekl starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras (za Společně VM). Město by podle jeho názoru mělo usilovat o to, aby synagoga měla důstojné využití a aby byla v dobrém technickém stavu. Uvedl, že jednání se židovskou obcí se pokusí zorganizovat ještě do konce roku nebo začátkem ledna.

Průzkum synagogy letos udělala Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně. Podle města se ukázalo, že technický stav budovy není špatný, i díky tomu, že do ní nezatéká. Mezi zásadní navrhované změny patří odstranění vstupního schodiště a nepůvodního stropu, který vytvořil vrchní patro využívané ke komerčním účelům.

Starosta podotkl, že před zpracováním průzkumu se město obávalo, že by potřebné investice mohly být příliš vysoké. Odhad nákladů na obnovení památky je podle dokončeného stavebnětechnického průzkumu 30 milionů korun bez daně.

Nová synagoga byla vystavěná z režného cihelného zdiva v letech 1868 až 1870, památkově chráněná je od roku 1999. Podle údajů radnice tato synagoga naposledy sloužila svému účelu v roce 1940, pak se z ní stalo skladiště německé armády. V roce 1992 získala synagogu v restituci Židovská obec Brno, jíž se nepodařilo sehnat dotaci na opravu. Budovu vlastníci pronajímají jako prodejnu textilu a spotřebního zboží.

Vedle Nové synagogy se ve Velkém Meziříčí dochovala Stará synagoga pocházející z konce 17. století, ta byla opravovaná.

Reklama

Doporučované